Po měsíci na GAPS dietě už jsem to nemohla vydržet a rozhodla se, že (i když je zatím nemůžu ochutnat) budu připravovat i neGAPS recepty. Jedním z nich je právě pistáciová tartaletka!

Jedinou nevýhodou je to, že tyhle dobroty předtím, než se s vámi o ně podělím, nemůžu ochutnat. Proto si vždy pozvu nějakého spolehlivého ochutnávače, jako třeba Hanču z novetelo.cz, aby mi novou cukrfree pochoutku schválila.

Hanče tartaletky moc chutnaly, jen by prý do krému přidala kapku citronové šťávy, protože má ráda kyselejší krémy. Bohužel (nebo bohudík) se Hanča od pondělka pustila do GAPS stejně jako já, proto budu muset najít nového ochutnávače :).

I když bych to jako autorka receptu neměla říkat, vůbec jsem neměla nutkání nebo chutě, tartaletky ochutnat. 🙂 Během prvního týdne na GAPS, kdy se konzumovaly jen masové vývary s masem a zeleninou, mě úplně přešly chutě. Zároveň jsem si uvědomila, jak moc emocí a pocitů člověk s jídlem a pitím spojuje. I když vysadíte odměny ve formě sladkých a vysokosacharidových jídel, stále je tu kafíčko ke snídani, kafíčko jako „tečka“ po hlavním jídle, pořádný (i když cukrfree) brunch nebo večeře, na které se těšíte, občas nějaký ten cukrfree zákusek, abyste si ten život trochu zpříjemnili. Když tohle všechno ale na určitou dobu vynecháte, cítite v těchto chvílích prázdno a tak nějak nevíte, čím se tedy vlastně odměnit. Začala jsem to „prázdno“ po kafi a jídle nahrazovat jinými odměnami, jako je bylinkový čaj, procházka, masáž nebo třeba jóga, která je pro mě odměnou a něčím, na co se těším, nikoli něčím, co dělat musím. Začala jsem si tak jídla daleko víc vážit.

Vy, kteří na GAPS být nemusíte, si ale můžete dopřát tyhle dobroučký tartaletky. Spodek je z pistácií a kokosu a krém z mascarpone a kvalitní smetany na šlehání z Ježkova statku, které nakupuji buď v MARAMA na Dejvické, ve Sklizenu anebo na Rohlik.cz. Pokud se chcete vyhnout mléčným výrobkům, můžete místo krému vyšlehat vychladlý kokosový krém. Recept jsem původně připravila pro pořad Víkend na Nově, kde bude krátká reportáž se třemi recepty a s malým povídáním. Těšit se na něj můžete už příští týden!

Dnes jsme pro vás také vypsali další termíny na Cukrfree workshopy (CF 1 – závislost na cukru a CF 2 – nízkosacharidové stravování), které se budou konat první a poslední víkend v dubnu. Přihlásit se na ně můžete tady! 🙂 Taky máte posledních 7 dní na to, objednat Cukrfree kuchařku s věnováním. Další budou k dispozici opět poslední týden v březnu! 🙂

Ingredience

Na 2 tartaletky o rozměru 20 x 8 cm

1 hrnek mletých pistácií

1 hrnek strouhaného bio kokosu

1 vejce

vanilková esence

 

Náplň

100 g mascarpone

100 ml kvalitní smetany na šlehání (Bio Vavřinec)

vanilkový extrakt

místo mléčných výrobků lze použít stejné množství kokosového krému

 

Na servírování

lesní plody

máta

nasekané pistácie

 

Postup

Troubu předehřejeme na 180°C. Pistácie vložíme společně s kokosem do mixéru a promixujeme. Poté přidáme vejce a vanilkový extrakt a společně mixujeme, dokud se nám nevytvoří pevnější hmota. Pokud je těsto příliš řídké, je potřeba ho ještě více umixovat. Poté polovinu těsta přendáme do formy a pomocí prstů ho přimačkáváme ke dnu a ke stranám formy. Pomocí vidličky dno tartaletky propícháme. To samé opakujeme s druhou polovinou těsta a druhou formičkou. Vložíme do trouby a pečeme po dobu 10 – 12 minut. Hotovou tartaletku necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme krém tak, že do misky vložíme mascarpone a vanilku a promícháme. Ve vyšší nádobě ušleháme smetanu do šlehačky a poté ji opatrně přimícháme do mascarpone. Hotové a vychladlé tartaletky poté plníme krémem, ozdobíme lesními plody, mátou a nasekanými pistáciemi, překryjeme a vložíme alespoň na 2 hodiny do lednice.

Podáváme vychlazené a skladujeme po dobu max. 5 dní v lednici.

Moje tipy:

Tartaletky jsou nejlepší uleželé, proto je nejlepší je připravit den před konzumací.

Bezmléčná verze – krém lze připravit také našleháním kokosového krému! Kokosový krém seženete stejně jako kokosové mléko v obchodech se zdravou výživou nebo na Rohlik.cz

1 hrnek = 250 ml

Vanilkový extrakt si buď vyrábím sama nebo kupuji v M&S, kde mají extrakt i v bio kvalitě.

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

182

Podobné články

8 comments

Odpovědět

Dobry vecer, nutne potrebuju tu obdelnik formu 🙂 Kde jste ji koupila, prosim? Snahim ji roky 🙂 Dekuju…

Odpovědět

Dobrý večer! 🙂 sehnala jsem jí na Alza.cz <3

Odpovědět

Jano, moc Vás zdravím a dekuju za vsechno, co delate😊 Myslíte, ze je dobry napad přejít na cukrfree v těhotenství? Nebo spis počkat až po porodu? Díky a ať se Vám ve všem dari😊 Misa

Odpovědět

Míšo, moc děkuji za pochvalu a za podporu! Eliminovat cukr během těhotenství je žádoucí, nicméně záleží, jak jste se stravovala doposud. Důležité je, nedělat razantní změny v krátkém časovém období. Proto pokud jste se stravovala víceméně bez cukru a cukr chcete ještě více omezit, není to problém. Pokud jste však jedla cukr v nadbytku a Vaše strava byla založena na sacharidech (v případě, že chcete jít na low carb), je potřeba jakékoli změny ve stravování, a to jak během těhotenství tak i při kojení, dělat postupně. Ne tedy ze dne na den, ale začít nejdříve sladkostmi a sladkými nápoji, poté se zaměřit na sladidla, sušené ovoce a na rádoby „zdravé“ potraviny, jako jsou různé musli nebo sladká pyré v pytlíčku atd.:) Kdybyste si nevěděla rady, klidně napište do naší Cukrfree Support Group na Facebooku 🙂 držím palce! 🙂

Odpovědět

Dobrý den, dají se pistácie nahradit jinými ořechy? 🙂 Děkuji…

Odpovědět

Dobrý den, Justýno,

děkuji za dotaz. Ano, určitě můžete nahradit například mandlemi 🙂

Odpovědět

Dobrý den, jdou tartaletky dobře vyklepnout z formy, nebo je ve formě musím podávat? Děkuji za odpověď.

Odpovědět

Dobrý den, mne šly tartaletky krásně vyndat z formy (mám ale formu s vyndavacím dnem:).

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..