Po tom všem cestování a vdávání už to chtělo zase nějakej pořádnej recept. A není nic pořádnějšího, než vláčnej a voňavej perník s citronovou polevou!

Jak jistě víte, na nesladký sladký, mě už moc neužije. Jestli je ale jediná věc, kterou bych si ani na cukrfree nechtěla jednou za rok odepřít, tak je to perník!

Loni jsem se o jeden perník taky pokusila. I když mně i Adamovi chutnal moc, spousta z vás měla s jeho přípravou problém, protože v něm, stejně jako v ostatních problematických receptech, byla kokosová mouka. Né, že by kokosová mouka byla špatná, ale pracuje se s ní o hodně jinak, než s jinými druhy mouk, a proto se velmi snadno může stát, že se recept nepovede úplně podle představ.

A co bych to byla za Janinu, kdybych pro vás nevymyslela ještě lepší recept, kterej se snad musí povést už každýmu. Je bez kokosový mouky, za to je v něm tajná ingredience – mrkev! Výhoda mrkve je v tom, že perník nejen osladí, takže nemusíte přidávat žádnou stévii (teda…raději to vyzkoušejte, než ho dáte do trouby:)), a taky v tom, že perník nádherně zvláční. Chuťově je tak (alespoň co si ze svých dětských let pamatuju) stejně dobrej, jako ten od mámy.

Před návratem z Havaje jsem si říkala, jak bude skvělý, až budu zpátky doma a budu zase (stejně jako při přípravě kuchařky na Havaji) denně vařit, jen s tím rozdílem, že recepty budu přidávat na blog. Joo, ani omylem! Návrat do reality zatím vypadá tak, že ve dne spim a v noci bdim (čti balim a podepisuju kuchařky, protože Vánoce klepou na dveře). Na vaření tak nezbývá moc času, ale já se polepšim! Do Vánoc se tak určitě můžete těšit na několik dalších od skořice a vanilky voňavých receptů a po Vánocích se zase pustím do slaných cukrfree dobrot!

No a pokud stále nevíte, čím obdarovat své nejbližsí (i ty vzdálenější), tak vás určitě potěší, že mi právě na sklad (čti do obýváku), dorazil již pátý dotisk veleúspěšné Cukrfree kuchařky, kterou můžete objednat tady.

Navíc jsme pro vás vypsali i další a zároveň první termíny na Cukrfree kurzy roku 2018 a přihlásit se na ně můžete taky tady!

Budeme se na Vás těšit! 🙂

 

Ingredience

2 hrnky vyloupaných vlašských ořechů (cca 200g)

1,5 hrnku mletých mandlí

2 lžíce kakaového prášku

4 lžíce perníkového koření

1 lžička skořice

špetka soli

2 lžičky jedlé sody

1 lžíce kůry z bio citronu

1 nastrouhaná mrkev

vanilkový extrakt

1 hrnek kokosového mléka

1,5 lžíce rozehřátého kokosového oleje

3 vajíčka od šťastných slepiček

3 bílky

 

Poleva

1 hrnek přes noc (nebo min. 4 hodiny) namočených kešu

2/3 hrnku kokosového mléka

1 lžíce šťávy z bio citronu

1/2 lžičky nastrouhané kůry z bio citronu

vanilkový extrakt

 

Na servírování:

plátky bio citronu

nasekaný čerstvý kokos

 

Postup

Perník:

Troubu předehřejeme na 175°C. Vlašské ořechy vložíme do mixéru a mixujeme, dokud se nám nevytvoří hrubší mouka. Ořechy poté vložíme do větší nádoby, přidáme mleté mandle, skořici a perníkové koření, kakao, jedlou sodu, sůl, kůru z citronu a vše důkladně promícháme. Následně přidáme nastrouhanou mrkev a opět promícháme. Poté přidáme vejce, bílky, vanilku, kokosový olej a kokosové mléko a mícháme, dokud nám nevznikne hladká směs. Tu poté přemístíme do formy na dort o průměru 22 cm. Pečeme 25 – 30 minut. Propečenost kontrolujeme špejlí. Hotový perník vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout.

 

Citronová poleva:

Namočené kešu přecedíme a společně s ostatními ingrediencemi vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nám nevznikne hladká hmota. Polevu poté vložíme na 30 minut do lednice. Poté ji rovnoměrně rozetřeme na povrch perníku a dáme na dalších 15 – 20 minut do lednice ztuhnout.

 

Hotový perník podáváme s nasekaným čerstvým kokosem a plátky citronu. Skladujeme po dobu max. 7 dní v uzavřené nádobě v lednici.

 

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

143

Podobné články

23 comments

Odpovědět

ahoj,
chtěl bych se tě jenom optat, jak velké hrnky pro odměřování surovin, používáš ? jelikož v mnoha jiných receptech se to různí, předem děkuji za odpověď A přeji ti hezký den,
petr.

Odpovědět

Zdravím, posílám odkaz pro snadnější převod hrnků, lžic a lžiček, které používám – http://www.foodgeeks.com/recipe-conversion-charts

Odpovědět

Dobry den, muzu prosim misto namocenych kesu pouzit kesu mouku? Dekuji, Ivana

Odpovědět

Dobrý den,

děkuji za komentář. K dosažení krémové konzistence polevy je opravdu potřeba použít namočené kešu, nikoli kešu mouku. 🙂

Odpovědět

Ja jsem asi blba, ale… lina huba, hole nestesti 🙂 Takze pridam tri cela vejce a k tomu jeste navic tri bilky? Nebo proste jen tri bilky?
Diky za odpoved, Eliska

Odpovědět

Eliško, jsou to tři celá vejce a k tomu navíc ještě tři bílky! 🙂 Hezký den, Janina

Odpovědět

Šlo by kokosové mlíko nahradit třeba mandlovym? Díky! 🙂

Odpovědět

Myslím, že by to v tomto případě nemusel být problém, jen bych dala mandlového o trošičku méně 🙂

Odpovědět

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli by polevou z receptu šli zdobit i malé vánoční perníčky. Tedy myslím, dát ji do pytlíčku a dělat čáry. Jak moc poleva stuhne, neotírala by se při pokojové teplotě? Děkuji

Odpovědět

Dobrý den Jani, děkuji za dotaz. Poleva sice v lednici ztuhne a zdobičkou by se s ní dalo pracovat, ale v pokojové teplotě opět změkne, takže na klasické perníčky zřejmě nebude úplně nejvhodnější.

Odpovědět

Dobry vecer :-),
Je mozne nahradit vlasske orechy mletymi mandlami?
Dakujem za odpoved.

Julia

Odpovědět

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, zda jste nezkoušela z přidávaných bílků udělat sníh. Asi bude jiná konzistence těsta, ale zajímalo by mě, jestli to funguje :-))
Děkuji, Anežka

Odpovědět

Dobrý den,

se sněhem jsem to nezkoušela, ale pokud budete zkoušet, určitě budu ráda, když dáte vědět, jak se Vám perník povedl! 🙂 Hezký den, Janina

Odpovědět

Tento perník vypadá skvěle, jen jedna technická – mohu použít klasické plnotučné mléko? Mám už za sebou dokonce i cuketový perník podle receptu z https://www.pomodo.cz/stitky/cuketa a měl nečekaný úspěch i u dětí. Tady se mi líbí zase použití těch mandlí a ořechů, kterým mám doma vždy zásobu. Dám vědět, jak se mi to povede, děkuji za recept.

Odpovědět

Raději než mléko použijte kvalitní smetanu na šlehání 🙂 Dejte vědět, jak se Vám povedl! 🙂

Odpovědět

Dobrý den Janino, chci Vám moc poděkovat za tento recept. Bez cukru už jsem 5 měsíců a lámala jsem si hlavu, co budu snídat o Vánocích. Míchaná vejce mi nepřišla dost slavnostní. 😀 Volba padla na tento perník. Je skvělý, vláčný, „mokrý, žádná dusivka. Dokonce uvažuji, že při nahrazení perníkového koření kakaem by to byl luxusní čoko korpus cukrfree dortu.
Díky. Ježíšek mi nadělil Vaši druhou kuchařku, těším se, až něco zase vyzkouším. Krásné dny roku 2019. Eva

Odpovědět

Jé, Evi, to mám velkou radost, že Vás perník tak zaujal! 🙂 s tím korpusem je to dobrý nápad, určitě to vyzkouším!! 🙂 mějte se moc pěkně a ať se Vám jen daří! 🙂 Janina

Odpovědět

Dokonalej!!! Na polevu jsem použila kešu máslo rozmíchané s kokosovým mlíkem do hladka. Při servírování jsem ho ještě lehce pocákala datlovým sirupem.

Odpovědět

Dobrý den, vzhledem k alergii na vlašské ořechy bych je ráda vynechala, myslíte, že půjdou nahradit stejným množstvím kešu ořechů?
Díky

Odpovědět

Dobrý den, myslíte, že by touto polevou šly zdobit i perníčky? Díky, Pavla

Odpovědět

Klobouk dolů, tenhle pernik mě přesvědčil, že i zdravější buchty můžou bejt pecka! Kypré, vláčné, výborná konzistence. Snad jen množství koření mi přišlo trochu příliš, příště zkusím ubrat…? Díky moc za tuhle inspiraci, jdu na další)

Odpovědět

Leni, moc díky, mám radost 🙂 já osobně mám ráda, když jsou perníky více kořeněné, navíc roli hraje i použitý druh koření. Ale určitě je lepší dochutit podle vlastních preferencí 🙂 mějte se moc pěkně. Janina

Odpovědět

Hezké dopoledne,

i když nejsem a nevím zda někdy budu „cukrfree,“ nemám ráda sladké a Vaše recepty mi jsou často inspirací, například citrónovou polevu, která je klasicky spíše cukrová než citrónova jsem nikdy nechápala, jak ji někdo může mít rád.
Ta Vaše je ale bezkonkurenční a děkuji za ni. Na citrónové bábovce ji mám nejraději.

Mějte se krásně.

Marie

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..