Na Instagramu se rozjela celkem žhavá diskuze o tom, že bez medu a bez mouky to prostě nejsou a nikdy nebudou pravý perníčky. Ráda bych vám představila ty nejopravdičtější a nejlepší perníčky, jaký kdy budete jíst – cukrfree perníčky (no dobře, trochu přehánim, ale jsou fakt dobrý!).

Nechci říkat, že tyhle fakeový perníčky jsou lepší než ty originální, ale opravdu jsou. Díky tomu, že nejsou mega sladký, vynikne silná chuť koření a díky tomu, že obsahují tolik vlákniny a tuku, vám jich k nasycení stačí opravdu málo.

gingerbread3

Právě sedím na přednášce z mezinárodního ekonomickýho práva a snažím se vypadat jako, že dávám pozor, proto se tu nemůžu moc rozepisovat, ale je tu pár věcí, který zmínit musim. Takže první – s mlíkem buďte opatrní. Přidávejte ho postupně, vždycky těsto propracujte a snažte se dosáhnout ideální konzistence pro rozválení.

gingerbread1

Věc druhá – na to, že vám perníčků stačí málo myslete dopředu, protože jsou tak dobrý, že jíte a jíte, až jste u pátýho kusu, a čtvrt hodiny na to, se nemůžete ani hnout, jak jste přecpaný. Já na tohle přišla až tak při třetím přecpání a myslím, že za to může právě ta guarová guma, která je rozpustnou vlákninou, díky který se cítíte sytější. V receptu je hlavně z toho důvodu, aby těsto mělo lepší texturu a drželo líp pohromadě. Guarovou gumu seženete v každym lepšim obchodě se zdravou výživou.

gingerbread2

Za třetí – nechte si dostatek kokosový mouky na to, abyste si mohli posypat povrch na kterym těsto válíte, a taky těsto, aby se vám nepřilepovalo k válečku. Nedokážu říct přesný množství mouky, který na tohle budete potřebovat, ale mějtě raději víc než aby vám pak chyběla a měli jste těsto po celý kuchyni.

gingerbread9

Věc poslední – poleva. Vzhledem k tomu, že tradiční poleva je cukr a nic, přijde mi zbytečný vymýšlet nějakou náhradu. Perníčky jsou dost sladký a tak není potřeba je oslazovat polevou. Pokud se ale chcete blejsknout před rodinou a známými, můžete je ozdobit polevou z čokolády. Bežně pro čokoládovou polevu používám kokosový olej. V případě perníčků jsem ale zvolila kakaové máslo společně s raw kakaem, a to z toho důvodu, že kakaové máslo má oproti kokosovému oleji vyšší bod tání (kolem 34 – 38°C) a tak se vám nestane, že by čokoláda na perníčku roztála, když je budete mít při pokojový teplotě.

No a na závěr bych chtěla dodat, že recept jsem vymyslela před pár hodinama a stejně jako vy jsem ještě totálně v šoku z toho, že perníčky bez medu a mouky jsou nejen k jídlu, ale co víc, jsou vážně dokonalý. Z toho důvodu, že nemám zatím zkušenost se skladováním perníčků, nedokážu ani říct, jak dlouho vám vydrží. Myslím, že nám do vánoc zbydou tak jeden, max. dva kusy, takže to nejspíš ani nezjistim. Pokud se někomu z vás podaří je v jedlym stavu uchovat déle, budu ráda, když mi dáte vědět, jak dlouho vám vydržely a jak se vám to povedlo.

gingerbread5

 

gingerbread7

 

gingerbread8

 

gingerbread6

 

Ingredience

500g kokosové mouky (navíc i kokosovou moukou na posypání těsta a povrchu při válení a vykrajování)

5 lžic mandlového másla

2 lžičky jedlé sody

1 lžička guarové gumy

špetka himalájské soli

6 vajíček od šťastných slepiček

1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje

100g rozpuštěného másla (Kerrygold)

vanilkový extrakt

1,5 lžíce mletého zázvoru

2 lžíce skořice

2 lžíce perníkového koření

2 lžíce kakaa

2 hrnky kokosového nebo mandlového mléka

stévie podle chuti

 

Postup

  1. Troubu předehřejte na 135°C.
  2. Ve velké míse smíchejte kokosovou moukou, veškeré koření, kakao, jedlou sodu, guarovou gumu, sůl a popř. i stévii.
  3. Do vzniklé směsi přidejte vejce, kokosový olej, máslo, mandlové máslo, vanilkový extrakt a důkladně promíchejte.
  4. Postupně přidávejte mléko, dokud nedocílíte pevného nelepícího se těsta.
  5. Těsto dejte alespoň na hodinu do lednice odpočinout.
  6. Těsto rozválejte do silnějšího plátu a následně vykrajujte.
  7. Pečte 30 minut, poté nechte vychladnout a podávejte ihned, popř. skladujte v suchu a chladu.
65

Podobné články