Všech nejoblíbenější koláč na světě – makovej, našel konečně cestu i ke mně na blog!

Recept na makovej koláč jsem už před nějakou dobou přidala na svůj novej IG a FB profil s názvem @cukrfreerecepty, na kterej přidávám nejen svoje, ale hlavně vaše cukrfree výtvory! Zasílat je můžete na email cukrfreerecepty@gmail.com.

 

Dnes jsem se po dlouhý době dostala k tomu, abych ho konečně přidala i sem, tak ho tady máte!

Na prázdniny jsem se těšila už od března, kdy jsme se vrátili z Austrálie, a nejvíc na to, až budu mít zase spoustu času na věci, který mě baví (třeba na psaní na blog), jak tomu tak o prázdninách bývá. Opak byl ale pravdou, a tak mi prázdniny propluly mezi prsty a já zase skoro nic nestihla.

Když nad tím přemýšlím, stihla jsem toho vlastně docela dost. Sice se mezi to „dost“ nedá počítat každodenní přidávání receptů na blog, ale za posledních pár týdnů se toho změnilo hodně a to je taky ten důvod, proč jsem měla tak málo času na blogování.

První změnou bylo to, že jsem konečně po dlouhý době začala opět pracovat na svý psychice – začala jsem pravidelně cvičit jógu, meditovat a docházet na „energy healing“ terapie. Začala jsem se učit, jak se stát pozitivnějším člověkem. Vždy, když jsem se jako malá na něco těšila, tak se to pokazilo. Od tý doby si zakazuju těšit se, a to z jednoho prostýho důvodu – bojím se totiž, že mým těšením se zase všechno pokazí. Naučit se znova těšit, byla (a stále je) pro mě asi stejně těžká věc, jako se naučit mít sama sebe ráda.

 

Druhou změnou bylo to, že jsem se díky projektu, na kterým jsem přes léto pracovala (a o kterym vám brzy povím víc), seznámila s Janou z blogu zivakultura.cz, který je zaměřený zejména na GAPS stravování (o kterém jsem upřímně slyšela poprvé až od ní:)). Nakonec jsme si s Janou padly do oka tak moc, že jsme se rozhodly společně vydat novou kuchařku! A to ne jen tak ledajakou! Kuchařku budeme společně připravovat na Hawaii, kde Jana se svou rodinou už několik let žije a těšit se na ní můžete příští rok. Zatím vám ale nechceme prozradit všechno a to hlavně proto, abyste se měli na co těšit! 🙂

No a když jsme u toho těšení, tak vám chci jen říct, že se na přípravu kuchařky na Hawaii opravdu MOC TĚŠIM, no a jestli se to pokazí, budeme vědět proč! :))

Za Jančou odlétám v půlce září a vracím se koncem listopadu. Pokud tedy chcete mojí první Cukrfree Kuchařku s věnováním jako dárek k Vánocům, objednejte jí raději už teď nebo se na vás nemusí v předvánočním shonu dostat! 🙂

 

Ingredience

Korpus:

1 hrnek jemně strouhaného kokosu

1 hrnek kešu

1 hrnek mandlové mouky nebo mletých mandlí

1 lžíce skořice

100g kvalitního másla

Náplň:

200 g mletého máku

200 ml kokosového mléka

1 lžíce másla

šťáva z 1/2 citronu

250 g tučného tvarohu nebo zakysané smetany

vanilkový extrakt

1 vejce

1 bílek

1 lžíce skořice

stévie podle chuti (lze osladit zralou meruňkou)

Postup

Spodní vrstva:

Troubu předehřejeme na 160°C. V mixéru rozmixujeme kešu (případně i mandle). Rozmixované ořechy smícháme s kokosem a skořicí. Vzniklou směs smícháme se změklým máslem a vytvoříme těsto. Těsto rozprostřeme na dno a okraje nádoby na koláč o průměru 23 cm (dno vyložené papírem na pečení) a pečeme v troubě okolo 15 minut, dokud korpus nezezlátne. Poté necháme vychladnout. Teplotu v troubě zvedneme na 175°C. Do nádoby mixéru vložíme mák, kokosové mléko, máslo, citron, tvaroh, vanilku, skořici, (popř. i stévii nebo meruňku) a vše společně mixujeme, dokud nám nevznikne hladká směs. Poté směs ochutnáme, případně dochutíme vanilkou, skořicí nebo citronem (popř. dosladíme stévií nebo meruňkou), přidáme vejce a bílek a znovu promixujeme. Hotovou směs vlijeme na vychladlé těsto a vložíme opět do trouby. Pečeme při 175°C po dobu 30 – 45 minut (dokud náplň neztuhne). Dort necháme vychladnout a poté vložíme alespoň na 1,5 hod. do lednice. 

 

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

172

Podobné články

23 comments

Odpovědět

Já jsem ale pitomec!!! Nedala jsem do korpusu skořici! To jsem zvědavá, jak to ude chutnat…

Odpovědět

Prosim mohla by som pouzit smotanu miesto kokosoveho mlieka? Dakujem

Odpovědět

Dobrý den,

ano určitě můžete použít namísto kokosového mléka smetanu! 🙂

Ať koláč chutná xx

Odpovědět

Dobry den,poradite prosim cim nahradit tvaroh? Jestli vas neco napada z nemlecnych produktu.. predem moc dekuji

Odpovědět

Dobrý den,

děkuji za dotaz! Zkusila bych zaexperimentovat a přidat kokosový krém a raději ještě jedno vajíčko. Ale přiznám se, že jsem to zatím nezkoušela! 🙂

Odpovědět

Dobry den, chcela by som sa vas opytat, aku presne steviu pouzivate? Pretoze zatial som nasla len zmiesanu s inym sladidlom. Dakujem velmi pekne za odpoved a prajem radostne velkonocne sviatky!

Odpovědět

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Já osobně nedoslazuji vůbec, takže žádnou 🙂 ale pokud připravuji dezerty např. pro návštěvu používám čerstvou nebo susšenou bylinku – stačí z nich udělat extrakt nebo odvar a sladit s ním 🙂 Bylinku (čerstvou) seženete v zahradnictví a sušenou většinou v obchodech se zdravou výživou.

Odpovědět

Zdravím. Našel jsem váš na obrázcích neodolatelný recept, nakoupil jsem všechny ingredience a chystám se kuchtit. Jenže po přečtení instrukcí nevím kam s mandlovou moukou, ta už v postupu zmíněná není. Nebo když říkáte „Rozmixované ořechy smícháme s kokosem a skořicí.“, mluvíte o hrnku rozmixovaných kešu ořechů a hrnku mandlové mouky (rozmixované mandle) smíchaných dohromady?

Odpovědět

Dobrý den, Járo,

děkuji za komentář. Ano, v těch rozmixovaných ořeších jsou zahrnuté i rozmixované mandle (případně mandlová mouka). Držím palce a dejte vědět, jak se Vám koláč povedl! Krásný den, Janina

Odpovědět

Tak jsem to tipnul spravne. Kolac se povedl naramne. Nepridal jsem stevii a par lidem v praci ta sladka chut chybela. Priste zkusim stevii pridat. Kazdepodne kolac je vyborny, diky za recept.

Odpovědět

Jé, Járo, to mám velkou radost! 🙂 moc rádo se stalo!

Odpovědět

Zkusila jsem recept poupravit dle surovin, co jsem měla doma. Vypustila jsem korpusové dno, do makové náplně jsem dala nakrájené švestky ze zahrady a navrch jsem to polila vanilkovým pudingem posypané skořicí a kakaem a plátky mandlí. 🙂

Odpovědět

To bych sem snad radši ani nepsala…

Odpovědět

Dobry den!

Chystam sa robit tento velmi lakavo vyzerajuci kolacik, avsak docasne som kvoli zapalu musela z jedalnicka vylucit vsetko zivocisne, takze ziaden tvaroh, maslo ani vajicka. Myslite, ze by sa to dalo aj bez toho, vegan verzia? 🙂 Viem ze sa obcas pridava namiesto vajicka psyllium, len neviem, ci by to tu fungovalo :/

Odpovědět

Ahoj Janino, chtela bych s tebou jen sdilet svou radost (a podekovat ti), ze nekdo vytvari recepty na „sladke“ bez cukru, protoze ja proste miluju moucniky a susenky, ale co jsem tehotna, hrozne mi vadi, ze jsou sladke. Mam nejak chut na tu texturu buchty, ale nejsem zvedava na ten cukr. Takze prave se mi v troube pece tenhle makovy krasavec a ja se na nej moc tesim! Takze moc diky. A chtela bych se zeptat, z jakeho duvodu je v receptu misto druheho vejce jen bilek? Diky za odpoved, Zuzana

Odpovědět

Ahoj Janka,
ďakujem za skvelý recept na tento koláč. Partner je cukrovkár a miluje mak a robí sa u nás každý týždeň. Dávame smotanu namiesto tvarohu a do základu pridávame lyžičku kokosového oleja, aby bolo jemnejší. Rada ťa sledujem a čakám na ďalší zaujímavý makový recept, aby som potešila svojho partnera 😀 Prajeme všetko dobré 🙂 Danka

Odpovědět

Pekny den prajem, Janina (aspon tu v Sydney je :)).
Musim povedat, ze som velmi rada, ze som natrafila na tvoju stranku. Uz niekolko rokov som sugar-free a tvoje recepty su mi velkou inspiraciou. Krasna stranka a este lepsie receptiky. Ja mam iba rychlu otazocku ohladne sladidla. Mas nejake skusenosti s xylitol? Dakujem pekne za odpoved.
Tonka

Odpovědět

Můj první CUKRLOW….aneb to nejméně sladké, co jsem kdy upekla. Takže, vypadá přesně jako na obrázku, žádné kynutí nebo naopak propadlý střed, hurááá. Trochu jsem se bála, stévii jsem neměla a nevědomky jsem ho poprvé osladila vanilkovou pastou od Dr Oetker, což jsem zjistila, až když jsem olízla lžíci a podruhé, přidala jsem dvě lžičky meruňkové marmelády….nic víc a je božíííí. Kamarádku i manžela jsem upozornila, že nevím, jaké to bude, ale je fakt výborný. Klobouk dolů před Vámi a velké díky 🙂

Odpovědět

Hezký den,
nejen tady, ale i v jiných receptech používáte bio strouhaný kokos a v jednom článku uvádíte, že je důležitý kvalitní, aby nebyl příliš suchý.
Já mám klasický z obchodu, ale mám doma bio kokosovou mouku.
Je možné nahradit strouhaný kokos moukou?
Jsem v tomhle nová 😇 ještě moc nevím, jak fungují jednotlivé mouky a některé přísady. Jestli to např. výrazně změní strukturu těsta?!…
Moc děkuji za odpověď 😊

Odpovědět

Krásný den, Dari, děkuji za dotaz. Kokosovou mouku s klasickým strouhaným kokosem určitě nezaměňovat! 🙂 Jsou to dvě velmi rozdílné ingredince – kokosová mouka je odtučněná a obsahuje vysoké množství vlákniny, takže nasákne daleko více tekutiny než klasický strouhaný kokos – to je největší problém při záměně ingrediencí, protože u koko mouky je potředa použít daleko více tekutiny než u strouhaného kokosu, i tak je výsledek o něco susší než u klasického kokosu. Takže určitě nedoporučuji tyto dvě zaměňovat. V receptech často není problém vyměnit různé druhy ořechů (např. kešu za mandle) ale s kokosem je to složitější. Skvělý kokos mají třeba v Country Life, Bonitas kokos nebo strouhaný kokos z DM a určitě i mnoho dalších 🙂

Odpovědět

Dobry den, prosim vas to kokosove mlieko je z plechovky? Alebo take, co sa predava v kartone. Dakujem velmi pekne za odpoved

Odpovědět

Krásný den, je to husté mléko např. toto https://cukrfreeshop.cz/produkt/sense-coco-bio-kokosove-mleko/

Odpovědět

Dobry den,
Som rada ze som nasla vase stranky, lebo pri malej dcerke som dost zacala aj ja sama obmedzovat cukor, a do toho mate aj kopu zaujimavych receptov – napr Golden milk si davam teraz uz skoro kazdy den ( obcas i s klasickym mliekom), a vdaka tomu som dokonca objavila aj kuzlo cerstvej kurkumy (i ked i zltych prstov potom hehe, ale stoji to za to:)).
Kazdopadne – planujem tento kolacik skusit ale doma mam tedka len dve formy – bud 20cm alebo 26cm dortove – myslite ze by slo to skusit aj v jednej z nich?
A este sa chcem spytat – je mozne pouzit aj mak po priprave makoveho mlieka? Lebo casto sa priznam ze po priprave toho rastlinneho mlieka, neviem co s tym makom (alebo mandlami, ci kokosom).
Diky za odpoved a rady a krasny den prajem!

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..