Dá se říct, že je tohle rizoto vlastně takové „double chřest“ rizoto. Kromě orestovaného zeleného chřestu je v něm totiž i bílý chřest, a to ve formě lahodné krémové omáčky. Mňam! 🙂

Chřestová sezóna už je opravdu u konce a tak byl poslední recept ve spolupráci s Makro naprosto jasný – bude chřestové rizoto! Rizoto s květákem namísto rýže děláme celkem často. Ale až díky naší kamarádce Karolíně Peake, která dělá klasické rizoto s omáčkou z bílého chřestu, jsem to vyzkoušela také a byla to naprostá lahůdka!

Karča teda do omáčky nepřidává smetanu, ale nám to s ní příjde lahodnější a jemnější, tak záleží na vás, zda smetanu použijete nebo namísto ní přidáte do rizota trochu vývaru.

Musím se přiznat, že s příchodem veder, nemám na vaření (ale co si budeme povídat, ani moc na jakoukoli práci) ani pomyšlení a tak většinou hodím jen rybu do trouby a udělám k ní nějaký rychlý salát. I proto jsem si na rizotu opravdu pochutnala, protože to byla po delší době příjemná změna.

Tak nějak jsem si už odvykla psát na blog i jiné věci než ty, které se týkají daného receptu. Všechna pozornost se přesunula na sociální sítě (hlavně na Instagram) a já si tak příjdu, že vlastně už všechny novinky víte a akorát bych se tu opakovala. 🙂 Když jsem si ale projížděla staré recepty s texty, které jsem k nim kdysi psala (ano, taky mi přijde vtipné, jak jsem se za tu dobu změnila a vlastně všechno kolem se změnilo) přišlo mi hezké číst i všechny své myšlenky a postřehy právě tady na blogu.

A protože bych nerada přišla o všechny tyhle vzpomínky, které s vámi sdílím hlavně „instantně“ na Instagramu, rozhodla jsem se rozepisovat se více i tady na blogu, který mi snad zůstane na vždy :). Vy, co jste tu jen kvůli receptům, budete muset scrollovat trošku dýl a vy, které zajímá, co nového se v mém životě děje, budete mít kromě receptu i trošku počtení.

Dnes je to přesně rok, co jsme začali pracovat na našem Cukrfree Online Programu. I když je to až k neuvěření, ani ne po půl roce od jeho spuštění, jím prošlo už několik stovek lidí. Když jsme na programu pracovali, ani jsme si při vší té práci úplně neuvědomovali, jak něco takového může někomu kompletně změnit život.

Třeba jako Šárce, kamarádce mé sestry, která už několik let bojuje s endometriózou, záněty močového měchýře a dalšími zdravotními problémy. Když se mě moje ségra ptala, jestli může společně se Šárkou dorazit k nám kurz, řekla jsem jí, že jo, ale že nevím jestli je bude kurz bavit. Znám totiž ségru, kterou po pár minutách, co jí něco vysvětluju, začne údajně „bolet hlava“ a nechce už nic víc slyšet :)). Proto jsem ani nečekala, že by ségra s kamarádkou vydržely sedět 6 hodin na kurzu.

Po kurzu za námi přišla Šárka naprosto nadšená, až dojatá s tím, že konečně po tolika letech cítí naději na to, že se vyléčí. To, že věříte, že se váš stav zlepší, je totiž podle mě první a zásadní krok k úspěchu. Šárka se po kurzu pustila rovnou i do našeho programu, protože když už, tak pořádně (určitě to znáte:). Je navíc rozdíl, pokud se o změnu životního stylu pokouší člověk, který dlouhou dobu kvůli svým zdravotním problémům trpí a člověk, který nemá žádné problémy a chce změnu jen z důvodu prevence.

Šárka byla z programu nadšená. Koupila si i Cukrfree kuchařky, zbavila se všech nekvalitních potravin, včech toxických čistících přípravků, nahradila i toxickou kosmetikou tou přírodní a hlavně – začala pracovat na vztahu k sobě samé. Věřila jsem, že Šárce cukrfree pomůže, ale nebyla si jistá, zda nadšení po prvním neúspěchu neopadne a nevrátí se vše zpět do zajetých kolejí. On totiž přístup „všechno nebo nic“ vypadá zdánlivě jako jediná cesta k úspěchu. Ve výsledku ale člověk, který vše umí dělat jen na 100% nebo vůbec, dopadne tak, že po chvíli dělání něčeho na 100% to pak přestane dělat úplně.

O to větší radost mi udělalo to, když se nám Šárka po delší odmlce včera ozvala. Napsala nám do naší facebookové skupiny napsala následující zprávu:

Ahoj všem, již před pár týdny jsem ukončila cukrfree program (teď jsem už 13 týdnů cukrfree) a upřímně pořád nevím, jak mám pojmout hodnocení programu. Je toho tolik, co mi program dal, že nevím, kde začít. Navíc jsem typ člověka, který si neumí vylít srdce „online“, celkově sdílet cokoliv na internetu mi je trošku proti srsti, ale vím, že tohle je důležité a že to nedělám jen pro sebe, ale pro celou tuhle skupinu.  Začnu asi od začátku – je mi 31 let a téměř celý život se potýkám se záněty močového měchýře, různými gynekologickými záněty a ve finále mi byla diagnostikována endometrióza. Nevím, jestli tuhle nemoc znáte, ale je to pěkně blbá, údajně nevyléčitelná nemoc, protože nikdo pořádně neví, kde se vzala a jak s ní bojovat. Většina (spíš všichni) lékařů doporučují buď hormonální léčbu, nebo si rovnou udělat dítě, protože jedině hormony prý umí nemoc potlačit (ne vyléčit!). Co Vám budu povídat, přes dva roky jsem lítala po doktorech a nemocnicích, cpala do sebe různé prášky, hormony a další sajrajty a už jsem vážně byla zoufalá. Nemluvě o hrozných bolestech a depresích z hormonů. Moje nejlepší kamarádka Klárka mi doporučila jít k Janině a Hance na workshop…no řekla bych, že mě spíš přemlouvala…a nebudete mi věřit, ale mně se tím ÚPLNĚ TOTÁLNĚ ZMĚNIL ŽIVOT!! Na workshopu jsem došla k úplnému prozření, co se týče jídla, a od toho okamžiku jsem byla na sto procent přesvědčená, že tu blbou endometriozu mám z toho, že tak hrozně špatně jím. Hned jsem se přihlásila do programu, vyházela snad všechny potraviny z kuchyně a nakoupila cukrfree potraviny, dokoupila jsem mixér a kvalitní nádobí na vaření, nakoupila kuchařky a začala pročítat všechny možné články o cukrfree a lowcarb. No vzala jsem to fakt hodně vážně! Ale co mě pak znovu překvapilo – po týdnu s cukrfree jídlem mě přestalo bolet břicho, záněty jakoby nikdy nebyly, byla jsem víc v pohodě, než kdy dřív, pořád dobrá nálada a poprvé v životě jsem se cítila zdravě. Když jsem pak postupovala programem a dostávala jsem se k různým článkům např. o EFT meditaci, začala jsem si uvědomovat, že to není jen o jídle, ale i o myšlení. A že to jídlo je vlastně s tím myšlením propojené. Časem jsem se naučila se mít víc ráda, ale hlavně si odpouštět. Jako každý z nás si neseme nějaké kostlivce z minulosti, já jich mám docela dost, ale už 13 týdnů s nimi bojuju a myslím, že docela úspěšně. Co si budeme povídat, program jsem nedodržovala úplně na sto procent, řekla bych, že spíš tak na osmdesát procent, občas jsem pěkně prasila i necukrfree jídlem, ale i tak cítím obrovskou změnu ve svém těle, a to k lepšímu!  Teď už vím, že budu navždy cukrfree, i když ne na sto procent. Takže co mi všechno program dal kromě toho, že mě začalo bavit vaření, že se mám víc ráda a že si sebe víc vážím a že znám lépe svoji hodnotu a umím si odpouštět a nebýt na sebe tak tvrdá a že se cítím skvěle a že jsem zhubla a že mi začaly růst víc vlasy a že se mi zlepšila pleť? Dala mi taky naději, že se uzdravím!  Holky, děkuju Vám nejvíc na světě, že jste mi ukázaly tuhle cestu! A taky děkuju Klárce, že mě podporuješ na té cestě! ❤️“

A tohle je jen jeden z příběhů, který nás s Hančou dostal do kolen. Člověk si často neuvědomuje, že to co je pro něj už samozřejmé, protože tak on a lidé v jeho okolí žijí už dlouhou dobu, může být naprosto převratné pro někoho jiného, který si do té doby své zdravotní problémy nespojoval s nekvalitním jídlem, chronickým stresem, nedostatkem sluníčka, spánku a toho, že se prostě a jednoduše nemá rád. Neříkám, že jsem ve všem výše zmíněném dokonalá. I u mě je stále prostor na zlepšení, ale jsem moc ráda, že jak já, tak i vy berete pomalu, ale jistě své zdraví do svých rukou a nacházíme zpátky cestu sami k sobě. A já jsem za to, že vás v té vaší cestě můžeme s Hančou doprovázet, nesmírně vděčná! 🙂

 

Ingredience

Na 2 – 3 porce

500 g bílého chřestu Metro Chef

250 g bio zeleného chřestu Metro Chef (lze použít také zelený baby chřest)

1 střední květák

200 ml tučné farmářské smetany na šlehání

3 stroužky česneku

3 hrnky vývaru

3 šalotky

máslo (3 lžíce na restování a 1 na zjemnění rizota)

1/2 hrnku suchého bílého vína

3 snítky čerstvého tymiánu

100 g parmazánu

nerafinovaná mořská sůl

Postup

Bílý chřest omyjeme, odřízneme zdřevnatělé konce a oloupeme. Potom ho vložíme do hrnce s vývarem, osolíme a vaříme, dokud nezměkne.

Květák očistíme, nakrájíme na menší růžičky, vložíme do mixéru, zalijeme vodou a mixujeme, dokud se nám nevytvoří menší, jako rýže vypadající kousky květáku. Takto připravenou květákovou rýži poté přecedíme, propláchneme a necháme okapat.

Šalotku nakrájíme najemno a na mírném plameni ji na másle restujeme, dokud nezesklovatí. Uvařený bílý chřest vložíme do mixéru, přidáme smetanu, česnek a parmazán a vše rozmixujeme do hladké hmoty. Takto připravenou omáčku vlijeme do hrnce se šalotkou, přidáme tymián a víno, promícháme a necháme 8 minut na mírném plameni probublávat.

Zelený chřest omyjeme, nakrájíme na menší kousky a 2-3 minuty restujeme na pánvi. Poté ho vmícháme do omáčky.

Květákovou rýži přendáme do větší pánve s rozehřátým máslem a orestujeme. Do květáku poté vlijeme připravenou omáčku z bílého chřestu, promícháme a necháme společně povařit, dokud se omáčka nezredukuje. Rizoto potom dosolíme, přidáme do něj lžíci másla a promícháme.

Hotové rizoto podáváme posypané parmazánem a pokapané olivovým olejem.

Tip:

Na závěr vždy zvýším plamen a nechám rizoto zespoda trošku „přichytit“ tak, aby se květák orestoval do zlatova. Vždy ale hlídejte, aby se květák nepřipálil.

Náš Cukrfree Online Program můžete absolvovat kdykoli a kdekoli. Jedná se o 9týdenní online program, který vám pomůže zbavit se závislosti na cukru a emočního jedení.

Na mixování používám Vitamix z eshopu traminal.cz, kde mám i 10% slevu. Při nákupu stačí zadat kód FR10CR87 a sleva 10% z ceny nákupu se vám automaticky odečte.

 

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

215

Podobné články

3 comments

Odpovědět

Děkuju za krásný článek k receptu, jsem dojatá! 🙂

Šárka

Odpovědět

Květák jako rizoto je neuvěřitelná vychytávka! mňam!

Odpovědět

Jéé to mám radost! :))

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..