Když máme doma chuť na nějakou delikatesu, uděláme si rizoto. Nejraději máme to s čerstvými houbami,  smetanou a tymiánem!

Dřív jsem zeleninovou rýži dělala opravdu jen výjimečně. I když jsem ji milovala už od prvního ochutnání, přišla mi hrozně pracná a hlavně – měla jsem jí po celý kuchyni.

Navíc se mi ve Vitamixu nikdy nedařilo rýži udělat tak, aby byla rovnoměrně nasekaná – spodek byl vždy na kaši a vršek na větší kusy.

Napadlo mě proto, co by se asi stalo, kdybych do mixovací nádoby společně se zeleninou, přidala i vodu? Začala jsem googlovat a (jako vždy, když si myslíte, že jste objevili Ameriku) i u zeleninový rýže jsem zjistila, že to napadlo už někoho přede mou, ale hlavně – že to funguje!

Zeleninu tak stačí nakrájet na menší kousky a vložit jí společně s vodou do mixovací nádoby. Pokud máte vysokorychlostní mixér, buďte opatrní a skutečně jen jednou, max. dvakrát zapulzujte a rýži máte hotovou. U mixérů s nižším výkonem to bude trvat jen o chviličku (tak o 5 vteřin) déle.

Rizoto, které vidíte na fotce, jsem dělala ze žluté cukety, proto se nelekněte, že to vaše ze zelené bude mít přorozeně jinou barvu. My naše rizoto milujeme obzvlášt, když je v něm pořádná dávka sýra. Z Itálie jsme si totiž přivezli úžasný tvrdý sýr připomínající Pecorino, který je z nepasterovaného mléka. Proto sýrem nešetříme a dáváme ho jak do rizota, tak s ním hotové jídlo ještě posypeme.

 

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 2 – 3 porce

Ingredience

sádlo nebo ghí

1 střední květák

1 střední žlutá cuketa

2 střední bílé cibule (nebo 1 větší)

300 g čerstvých lesních hub nakrájených na kostičky

400 g drůbežího masa z farmy (já použila kachní)

2 lžíce lístků čerstvého tymiánu

1 dcl suchého bílého vína

1 hrnek kuřecího vývaru

200 ml 30% smetany

3 stroužky česneku

nerafinovaná mořská sůl

Na servírování

olivový olej

pažitka

sýr pecorino podle chuti

Postup

Květák očistíme a nakrájíme na jednotlivé růžičky. Ty potom vložíme do mixéru, přidáme vodu tak, aby růžičky byly ponořené a mixujeme, dokud se nám nevytvoří malé, jako rýže vypadající kousky. Cuketu očistíme, nakrájíme na větší kostky a stejně, jako květák přidáme i s vodou do mixéru a rozmixujeme na menší kousky. Poté pomocí síta zeleninovou rýži slijeme a dáme stranou. Ve větší pánvi s rozehřátým ghí orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso a společně 2 – 3 minuty restujeme. Přidáme houby, tymián a bílé víno, promícháme a na středním plameni necháme 5 minut restovat. Poté přidáme zeleninovou rýži a zprudka ji orestujeme. Vše podlijeme vývarem, promícháme a necháme 5 minut probublávat. Následně vlijeme smetanu, přidáme najemno nasekaný česnek a za občasného míchání vaříme, dokud zelenina úplně nezměkne, poté rizoto dosolíme. Mezitím si nastrouháme sýr pecorino, který můžeme buď vmíchat do rizota nebo s ním hotové rizoto pouze posypat (nebo obojí:). Hotové rizoto podáváme společně se sýrem a najemno nakrájenou pažitkou zakápnuté olivovým olejem.

Moje tipy:

Na přípravu zeleninové rýže jsem použila vysokorychlostní mixér značky Vitamix, který můžete s 10% slevou sehnat zde. Pro slevu zadejte kód FR10CR87, sleva 10% z ceny se vám poté automaticky odečte.

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

186

Podobné články

5 comments

Odpovědět

Mňam, to bylo výborné.❤️ Moje první speciální cukrfree jídlo, které bylo potřeba vařit (nepočítám vejce na mnoho způsobů a flákoty masa se zeleninou, případně dušenou zeleninu 🙂 ) Navíc to moc chutnalo i muži, který to dle mých pokynů z postele musel i uvařit. Báječné. Děkuji ❤️❤️❤️

Odpovědět

Vypadá to skvěle, tvoje slané zeleninové a masové recepty prostě miluji 🙂 Chtěla jsem se zeptat, pokud doma nevlastním Vitamix, čím je nejlepší udělat takovou zeleninovou rýži? S čím máš předchozí zkušenosti?

Odpovědět

Moc díky! 🙂 určitě to pujdě i v méně výkonném mixéru nebo kuchyňském robotu 🙂

Odpovědět

Dakujem krasne za super tip, ja robievam karfiolovu ryzu „kvetakovou“ 🙂 jednoducho tak ze si to rucne nastruham na struhadle 🙂 za 3 min 🙂 hotove

Odpovědět

Rizoto je skvelé. Pred vyskúšaním karfiolovej ryži ma vždy odradil ten proces jej výroby (strúhanie a následné upratovanie celej kuchyne). Navyše, som sa bála, či vôbec bude chutiť – moji chlapci totiž karfiol nemajú radi (teda aspoň si to myslia, aj keď biele krémové omáčky zahusťujem výhradne ním.. ;)) Ten nápad s mixérom a vodou je však skvelý, ryža bola hotová doslova za 3 sekundy ;).

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..