Jahodový cream pie je tak jednoduchý a dobrý, že jsem ho během víkendu, musela upéct rovnou dvakrát! 🙂

Sezóna jahod už sice pomalu končí, ale nezoufejte! S borůvkama, malinama, ale i ostružinama, bude chutnat stejně dobře, ne-li ještě líp! 🙂

Po dlouhé pauze jsem opět dala šanci kokosové mouce a myslím, že to stálo za to. S kokosovou moukou je potíž v tom, že každá značka funguje trošku jinak, a tak může být potřeba si u receptů z kokosové mouky trošku pohrát a přidat nebo ubrat tekutiny. Těsto na korpus by nemělo být lepkavé a nemělo by se rozpadat. Pokud se Vám tedy rozpadá – přidejte trošku tekutiny (v tomto případě máslo nebo vajíčko), pokud je lepkavé, přisypte (trošičku!) kokosové mouky. Nezoufejte, když se vám nepodaří přesunout celý plát těsta v celku do nádoby – mně se to většinou taky nepovede a musím si potom taky dát tu práci a kousíčky těsta do trhlin jednoduše zamáčknu.

I když se můj blog poslední dobou recepty na cukrfree dezerty jen hemží, přiznám se, že sama většinou dortíku ochutnám pouze ždibeček. Po těch pěti letech bez cukru, už na dezerty (ani ty cukrfree) už prostě moc nejsem. Nicméně v létě – období hojnosti, kdy je to samá oslava, svatba, party a grilování, by byla škoda nevyužít sezónního ovoce. Navíc, dezerty jsou právě tím, co lidem, kteří na cukrfree přechází, chybí nejvíce. Ono je celkem jednoduché vyrobit slané jídlo bez cukru, ale s tím nesladkým sladkým, to může být občas oříšek. Pokud ale hledáte více inspirace na každodenní slaná jídla, mrkněte na můj účet na Instagramu , kam téměř denně přidávám formou videí inspiraci na „Slaná jídla“. 🙂

Spoustu malých i velkých slaných jídel, ale i cukrfree dezertů a svačinek najdete také v nové cukrfree (skoro) Bibli – tedy téměř třísetstránkové Cukrfree kuchařce pro malé i velké, kde kromě receptů najdete i výživová doporučení, ale i příběhy, jak „obyčejných“ lidí, tak i lékařů, kteří díky cukrfree našli svobodu v jídle a zlepšili zdraví svoje nebo svých dětí. Knihu i s věnováním můžete objednat na Cukrfree eshopu.

Ingredience

Doba přípravy: 50 minut + 2 hodiny v lednici

Počet porcí: 10 – 12 porcí

Korpus

2 vajíčka od šťastných slepiček

100 g změklého másla

80 g kokosové mouky

vanilkový extrakt

 

Krém

200 g jahod

1 lžíce grass fed želatiny

200 g domácího creme fraiche (tučná zakysaná smetana)

150 g mascarpone

150 g domácího cream cheese

180 g domácí zakysané smetany

vanilkový extrakt

 

Na servírování:

lesní plody podle chuti

jedlé květy

 

Postup

Troubu předehřejeme na 200°C. Všechny ingredience na korpus vložíme do kuchyňského robota nebo do mísy a zpracujeme do hladkého těsta. To poté rukama vypracujeme do koule, kterou vložíme mezi dva pláty papíru na pečení. Pomocí válečku těsto vyválíme do cca 0,5 cm silné placky o tvaru kruhu. Vyválené těsto opatrně přemístíme do koláčové formy o průměru 25 cm a pomocí prstů těsto rovnoměrně přimačkáváme ke dnu a stranám formy. Dno korpusu vidličkou propícháme a vložíme na 10 minut do trouby.

Mezitím si připravíme krém a to tak, že všechny mléčné výrobky vložíme do kuchyňského robota (nebo do mísy), přidáme vanilku a pomocí metličky vyšleháme do hladkého krému. Jahody tyčovým mixérem rozmixujeme, hotové pyré poté vložíme do menšího hrnce a na mírném plameni zahříváme (avšak nevaříme). Poté vsypeme jednu lžíci želatiny a důkladně rozmícháme, aby v pyré nezůstaly žádné hrudky. Mléčnou a jahodovou směs poté přendáme do vyšší nádoby, společně promixujeme a vlijeme do upečeného korpusu. Koláč vložíme na 2 – 3 hodiny do lednice ztuhnout. Na závěr ozdobíme nakrájenými jahodami a jedlými květy a podáváme. Skladujeme po dobu max. 5 dní v lednici.

 

Moje tipy:

Krém lze připravit i s jinými druhy ovoce, jako jsou maliny, borůvky, ostružiny nebo i meruňky.

Recepty na zakysané mléčné produkty najdete v nové Cukrfree kuchařce pro malé i velké.

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

193

Podobné články

5 comments

Odpovědět

Krásný den,od te doby,co jsem objevila Váš blog pecu a zkousim téměř furt.Mam 3 malé deti a něco jim chutná,něco min.Inspiruju se i experimentuju ,někdy víc někdy min uspesne:)Tento koláč v meruňkové podobě je božský,ale dnes když jsem ho znovu dělala,mě napadlo jestli by se korpus po upečení nedal poklást přímo ovocem a ze stejného těsta posypat drobenkou ,potom jej dat ještě dopect.Co myslíte ze svých zkusennosti,dal by to korpus?Pripomina mi hodně Linecké,proto mě to napadlo:)Dekuji za názor a za Vaši inspirativní práci:)

Odpovědět

Dobrý den Verčo, já sama mám v plánu vyzkoušet korpus společně s ovocem zalitám želatinou. Pokud pokladete pouze ovocem, asi to nebude úplně držet pohromadě :))

Odpovědět

Krásný den Janino:)tak jsem to zkusila!
Těsta na korpus jsem udělala o trosku víc a oddělila na drobenku.Dala jsem upéct korpus.Napln připravila z rozmixovanych merunek ,mletých Mandlíková a do nich rozslehala vajíčko.dala jsem na korpus,posypala drobenkou a dala na cca 10min ještě pect.A výsledek super svěží koláč mnam:)

Odpovědět

Vyzkoušeno a snad jeden z nejlepších cukrfree dezertů.
Jen jsem nějak asi pokazila korpus (ano, o 4 ingrediencích :D) To rozehřáté máslo mělo být asi jen změklé, že? Nebo rozpuštěné? Sice jsem měla spíš něco jako litý těsto, ale i tak je koláč výborný.

Odpovědět

Dobrý den, ano jen změklé, napsala jsem to nepřesně, omlouvám se! 🙂 Ale mám radost, že i tak se koláč povedl <3

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..