Aby to tu nebylo jen samé vánoční necukroví, připravila jsem pro vás pro změnu i zimní bábovku s vůní pomeranče a dýňového koření! Cítíte tu vůni? 🙂

Udeřil prosinec a poslední recept ve spolupráci s eshopem Kulina.cz, který mi vypůjčil všechno to nádherné nádobí, které můžete vidět na fotkách, je tady!

Co se samotné bábovky týče, už na začátku musím upozornit, že se jedná o opravdu velmi nízkosacharidový dezert a pro mnohé z vás, kteří nejste zvyklí na nesladké dezerty, to nejspíše bude šok. Neobsahuje totiž žádné ovoce ani sladší oříšky typu kešu, o to víc ale vynikne chuť dýňového koření (které jsem po dlouhém hledání konečně sehnala v koření od Antonína) a taky pomerančové kůry.

Dýňové koření, neboli pumkin spice, je velmi podobné tomu našemu perníkovému, proto pokud neseženete dýňové koření, můžete ho nahradit tím perníkovým. Jestli ale chcete vyzkoušet bábovku přímo s dýňovým kořením, určitě se nemusíte bát, že ho doma nevyužijete. Skvěle se totiž hodí do všech dýňových pokrmů a to nejen do dezertů, ale i do dýňových polévek, omáček nebo pyré.

No ale vraťme se ještě k samotné bábovce! 🙂 Co se týče servírování, mám pro vás pár nápadů. Bábovka totiž skvěle uspokojí i ty, kteří jsou vyloženě na nízkosacharidovém stravování, tak i ty, kteří mají rádi sladší dezerty:

  1. Jste- li zvyklí na nízkosacharidové dezerty, bábovka vám bude chutnat i bez jakéhokoli doslazení, pouze s krémem z cream cheese. Takto jsem jí jedla já a byla naprosto skvělá! 🙂
  2. Pokud nemusíte příliš sladké dezerty, ale přeci jen by pro vás nesladká bábovka byla šok, bude vám naprosto stačit hotovou bábovku s polevou z cream cheese ještě před servírováním polít rozehřátým kokosvým máslem. Takto jsem servírovala bábovku úplně necukrfree návštěvám a všem moc chutnala.
  3. Máte-li přece jen rádi sladší dezerty, přidejte do bábovky pár kapek domácího extraktu ze stévie, který nemá takovou pachuť jako kupované extrakty.
  4. Pokud jste zdraví a není u vás nutné řešit striktně množství sacharidů a cukru v jídle, přidejte do bábovky malé množství kvalitního medu.

Na přípravu bábovky jsem použila nádhernou formu s praktickými uchy od od Nordic Ware, a i když jsem se bála, že budu mít potíže bábovku vyklepnout, šla z formy naprosto bez problémů.

Formu jsem samozřejmě před použitím vymazala kokosovým olejem, vysypávání kokosovou moukou však nebylo potřeba. Jediné, co jsem při objednávání trošku nedomyslela, byla velikost formy – 10 – 15 hrnková bábovka je opravdu obrovská a i když jsem dělala bábovku z poměrně velkého množství ořechů, naplnila se pouze z poloviny. Pokud tedy nemáte vyloženě velkou rodinu nebo spoustu přátel, kteří se nemohou dočkat až vaší cukrfree bábovku ochutnají, zvolte raději menší, 6 hrnkovou formu, do které se vejde něco kolem 1,5 l těsta.

Další vychytávkou jsou třeba lžičkové odměrky (1/4 čajové lžičky, 1/2 čajové lžičky, 1 čajová lžička, 1 polévková lžíce), které tak ráda ve svých receptech používám, nebo legendární profesionální struhadlo od Microplane, které je tak precizní a ostré, že k němu raději doporučují používat speciální rukavice (které jsem ale bohužel neměla:)).

Polevu jsem rozprostřela jak na celou bábovku, tak jsem s ní vždy zdobila každý plátek před servírováním, jelikož bábovka je s nakyslou krémovou polevou naprosto skvělá! Pro jednodušší skladování ozdobte bábovku krémem až těsně před podáváním, stejně tak kokosovým máslem ji polijte až na servírovacím talířku! 🙂



Poslední z vychytávek, která mě moc zaujala, je samoklepací sítko od Joseph Joseph. Vlastně jsem původně vůbec netušila k čemu mi bude dobré, vždyť klepnout se sítkem není žádná námaha, tak proč by mělo klepat za mě? 🙂 Až při jeho používání jsem pochopila. Stačí totiž pouze mírné pohyby a díky kmitání kovové rukojeti dochází k prosévání obsahu sítka. To je vhodné zejména pro ty, kteří nemají v ruce takový cit a místo jemného poprášení, dezert vyloženě zasněží :).

Na přípravu lze použít i jiné ořechy, než mandle (např. s kešu bude bábovka o něco sladší). Důležité je však dbát na správné postupy a kvůli lepší stravitelnosti všechny ořechy vždy předem namáčet. Postup na namáčení (a dalších téměř 300 stran nabitých informacemi a recepty) najdete i v nové Cukrfree kuchařce pro malé i velké, kterou můžete i s věnováním objednat na cukrfree eshopu! 🙂 

Ingredience

Počet porcí: 10 – 12

Bábovka

200 g mandlí (2 hrnky)

150 g vlašských ořechů

Vanilkový extrakt

2 lžičky skořice (pokud máte jako já rádi skořici, přidejte ještě lžičku navíc:)

1 lžička dýňového koření (pumpkin spice – koření od Antonína)

2 lžičky jedlé sody

Špetka soli

1/2 lžičky mletého zázvoru

1/4 lžičky kardamomu

1 lžíce pomerančové kůry z bio pomeranče

1 malá máslová dýně (budeme potřebovat 120 g dýňového pyré +  1 lžíci na polevu)

ghí

3 vejce pokojové teploty

2 do sněhu vyšlehané bílky

1/2 hrnku kokosového mléka

40 g másla pokojové teploty

tuk na vymazání formy

 

Poleva

120 g cream cheese (lze použít i Lučinu nebo bio čerstvý sýr “Matylda”)

1 lžíce dýňového pyré z máslové dýně

1/2 lžičky pomerančové kůry

vanilkový extrakt

 

Na servírování

Rozehřáté kokosové máslo na doslazení

Nasekané vlašské ořechy na posyp

 

Postup

Troubu předehřejeme na 180°C. Dýni zbavíme slupky, pokrájíme a společně s ghí vložíme do trouby a pečeme, dokud dýně nezměkně (cca 30 min.). Teplotu v troubě poté snížíme na 175°C. Hotovou dýni vložíme do vyšší nádoby a rozmixujeme do jemného pyré. Ořechy rozmixujeme do jemné moučky a vložíme do nádoby kuchyňského robota (nebo do mísy). Přidáme všechny suché ingredience a promícháme. Poté přidáme vanilku, pomerančovou kůru, 1 hrnek dýňového pyré (cca 120 g), vejce, máslo a kokosové mléko a vše promícháme. Bílky vyšleháme do pevného sněhu a poté opatrně přimícháme do těsta. Formu na bábovku vymažeme ghí nebo kokosovým olejem a těsto do ní vlijeme. Bábovkou vložíme do trouby a pečeme 25 – 30 minut. Propečenost kontrolujeme špejlí. Doba pečení se může v různých typech trouby lišit.

Cream cheese vložíme do nádoby kuchyňského robota, přidáme pyré, pomerančovou kůru a vanilkový extrakt a metličkou vyšleháme.

Hotovou bábovku vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Poté ji opatrně vyklepneme z formy. Podáváme ozdobenou polevou z cream cheese a zalitou rozehřátým kokosovým máslem a posypanou nasekanými vlašskými ořechy.

 

Moje tipy:

Nádherné produkty, které jsem na přípravu bábovky použila, můžete najít na eshopu Kulina.cz. Níže přidávám i odkaz na jednotlivé produkty, pokud byste si chtěli ještě před Vánoci udělat radost 🙂

Velká forma na bábovku Anniversary Bundt® zlatá

Dřevěný stojan na dort velký Color Lab

Sada kuchyňských odměrek – de Buyer

Sada pracovních keramických nádob Kitchen Aid – královsky červená

5-dílný set na zdobení Creativ

Samoklepací sítko malé Shake-it™

Kuchyňská minutka s poutkem modrá

Utěrka light grey LINEN od Georg Jensen Damask

Struhadlo jemné na citrusovou kůru Zester červené Premium Classic

Silikonová stěrka Professional královská červená Kitchen Aid

Klasická konvice na vaření vody mandlová Kitchen Aid

Kelímek na cappuccino 18 cl Winter sweater Froissés

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

188

Podobné články

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..