„A můžu jíst chleba?“ Tahle otázka je jednou z nejčastějších otázek těch, kteří se chtějí stát cukrfree. Tady máte odpověď!

Samozřejmě, že můžete jíst, co chcete. Nejsem tu přeci od toho, abych vám cokoli zakazovala (to můžu jen Adamovi).

Záleží na tom, co od Cukrfree čekáte. Cukrfree původně začalo jako stravování bez fruktózy, ale jak jste si jistě všimli, z Cukrfree se pomalu, ale jistě stalo nejen nízkofruktózové, ale i nízkosacharidové stravování, do kterého běžný chleba rozhodně nepatří.

Pokud si myslíte, že větší množství sacharidů snášíte dobře a nemáte potřebu sacharidy omezovat, tak si klidně chleba dejte, a to nejlépe nějaký z přirozeně bezlepkových surovin, jako třeba pohanka (nemyslím ty bezlepkové balené nesmysly, které často obsahují daleko horší věci, než je lepek).

Pokud ale, stejně jako já a tisíce (možná miliony) dalších lidí, kteří mají nízkou sacharidovou toleranci, sacharidy dobře nesnášíte, měli byste zvážit, zda by pro vás nebylo tzv. „LCHF“ (Low Carb High Fat) stravování vhodné.

Na kurzu o Low Carb, který proběhl minulý týden v hotelu Mandarin Oriental v Praze jsme pečivo řešili celkem hodně. Spousta lidí si totiž život bez normálního pečiva nedovede vůbec představit. Jakmile ale účastníci kurzu ochutnali různé verze nízkosacharidových chlebů, tak pochopili, že život bez chleba plného sacharidů nebude zas takové utrpení, naopak. Stačí si jen dát tu práci a chleba si sám (celkem snadno) upéct doma.

Kombinací je spousta, takže když vás jedna začne nudit, přejdete na další. Výhodou také je to, že ten můj chleba nechleba (a i ostatní low carb chleby) je přirozeně bezlepkový, proto potěší i ty, kteří nejsou vyloženě Low Carb, ale vyhýbají se lepku.

Pokud si nejste jistí, jak moc dobře sacharidy tolerujete, můžete si udělat tenhle ORIENTAČNÍ test od Dr Caryn Zinn, která se nízkosacharidovým stravováním dlouho zabývá a svým klientům ho doporučuje.

 


Test sacharidové tolerance

Zdroj: Dr Caryn Zinn (What The Fat)

Hodnocení: Souhlasím – 5, Spíše souhlasím – 4, Výjimečně – 3,    Spíše nesouhlasím – 2, Nesouhlasím – 1

Mám problém držet různé diety, protože jsem při nich často hladový/á . 

Během dne se cítím často hladový/á tak, že se musím okamžitě najíst.      

Jsem typ člověka, který má rád sladké.

Mám sklony k přibírání a to hlavně v oblasti boků nebo břicha a zad.

Mám problém shodit přebytečná kila a následně si váhu udržet.

Kdykoli během dne bych se mohl/a znovu najíst, i přestože jsem před chvílí jedl/a, protože mám neustále hlad/chuť.

Vždy sním všechno jídlo, které mám na talíři a to, i když se už cítím plný/á. Často si po dojezení své porce i přidávám.

Když mám hlad, tak převážně vyhledávám jídla plná sacharidů (těstoviny, rýže, chleba, ale i sladkosti).

Mám příbuzné, kteří trpí nebo trpěli cukrovkou, kardiovaskulárním onemocněním nebo dnou.

Cvičil/a bych víc, ale cítím se líný/á a demotivovaný/á.

Mám problémy s váhou a to i přesto, že jsem celý život držel/a diety.

Trpím: prediabetes, cukrovkou, dnou, neuorologickým onemocněním, artritidou nebo jiným zánětlivým onemocněním, střevním onemocněním včetně celiakie a syndromu dráždivého střeva (opakované nutkání na stolici, ale pocit dostatečného vyprázdnění konečníku se dostavuje buď velmi zřídka, nebo vůbec ne).

Výsledný počet bodů je od 12 do 60:

12 – 27

Pravděpodobně máte vysokovou sacharidovou toleranci a můžete si tak vybrat svůj denní sacharidový limit. To však neznamená, že byste stále měli konzumovat cukr (fruktózu), naopak!

28 – 43

S velkou pravděpodobností máte sníženou toleranci sacharidů a omezení vašeho dosavadního příjmu sacharidů na střední low carb (není nutné keto) bude pro vaše zdraví prospěšné.

44 – 60

Téměř s jistotou lze říci, že máte velmi nízkou sacharidovou toleranci a snížení množství sacharidů v rámci LCHF popř. Keto diety je pro vaše zdraví nutné.


Když jsem si test dělala já, vyšla mi 2 čísla 55 a 27. Číslo 55 mi vyšlo, když jsem odpovídala za Janinu, která jí sacharidy – tedy není Low Carb. 27 je číslo, které mi vychází teď, na Low Carb. Né, že by se mi zvýšila sacharidová tolerance, jen díky nízkosacharidovému stravování nemám problém s přibíráním, nemám problém si váhu udržet, nemám chutě a nemám prediabetes :). Proto si test udělejte podle toho, jak se cítíte, když sacharidy jíte.

Zároveň jsme se s Hančou z novetelo.cz po opravdu úspěšném kurzu o LCHF stravování dohodly, že v kurzech budeme pokračovat. První Cukrfree kurz proběhne už koncem dubna v Praze a o přesném datu a ceně vás budu ještě určitě informovat! 🙂

Dneska to bylo trošku náročnější, tak si za odměnu upečte můj nízkosacharidovej a přirozeně bezlepkovej chleba nechleba a nezapomeňte si ho namazat pořádnou vrstvou něčeho dobrýho (třeba avokáda <3 ).

Ingredience

1 hrnek mletých lněných semínek

1 hrnek mandlové mouky

70 g mletých slunečnicových semínek

1 lžíce mletého kmínu

2 lžíce chia semínek

2 lžičky vinného kamene (nebo kypřícího prášku bez fosfátů)

1 lžička oregána

1/2 lžíce himalájské soli

1/3 hrnku olivového nebo avokádového oleje

2 lžíce vlažné vody

5 vajíček od šťastných slepiček

 

Počet plátků:

16-20 (podle velikosti formy)

Postup

Troubu předehřejeme na 160°C. Všechny suché ingredience smícháme ve středně velké míse. Přidáme vejce a olej a vše důkladně promícháme. Poté přidáme dvě lžíce vlažné vody, promícháme a těsto přemístíme do formy na chléb vyložený papírem na pečení. Pečeme cca 1 hodinu v předem vyhřáté troubě. Hotový chléb necháme vychladnout a poté podáváme.

Moje tipy:

Do chleba přidávám i různé, na jemno nasekané bylinky jako například medvědí česnek, rozmarýn, tymián atd.

Chleba chutná lépe, když se uleží – nejlepší je 2. až 3. den po upečení.

Chleba skladuji v lednici a vydrží až 7 dní (většinou se tedy sní rychleji, ale měl by 7 dní vydržet) :).

 

 

Vaše

115

Podobné články

35 comments

Odpovědět

Dobrý den, Jano,
tento chléb mě velmi zaujal, avšak bohužel nemůžu kvůli alergii lněná semínka. Myslíte, že by se daly něčím nahradit? Případně čím?

Moc děkuji!

Odpovědět

Dobrý den Kristýno, určitě se dají nahradit jakýmikoli jinými semínky, popř. mandlovou mouku 🙂

Odpovědět

Jak je to prosím s celozrnou špaldovou moukou? Může se u low carb? A u „obyčejnýho“ cukrfree?

Odpovědět

Dobrý den Lucko, špaldová mouka má poměrně vysoké množství sacharidů, proto bych jí při low carb nedoporučovala. Pokud Vám ale jde čistě pouze o omezení fruktózy ve Vaší stravě, tak špaldová mouka není problém.

Odpovědět

Dobrý den, Jančo,

dneska peču podruhé. Je výborný, děkuji za recept!:)

Míša

Odpovědět

Moc děkuju za tenhle recept, pro mě jednoznačně top low carb verze chleba. Nejradši si ho dávám s avíčkovou pomazánkou podle Vašeho receptu. Jste skvělá <3 a těším se na každý nový recept

Odpovědět

Dobrý den, recept vypadá bezvadně, ale nemám doma chia semínka, je možné dát místo nich víc lněného, nebo je nahradit něčím jiným, případně vynecnat úplně? Děkuji za odpověď 🙂

Odpovědět

Dobrý den, ano lze chia semínka nahradit lněnými, či úplně vynechat!:) Hezký den. Janina

Odpovědět

Dobrý den, „chlebík“ je vážně snadný a moc dobrý. Chuťově mi trochu připomíná slaný makovec, asi kvůli těm mletým semínkům. 🙂 Díky za prima recept.

Odpovědět

Tenhle chleba je super! Už je to asi můj třetí low carb chleba pokus a tenhle mi vážně zachutnal. Použila jsem sice nemletou slunečnici + lněné semínko a naopak to přidalo na struktuře.. Jen jediná věc, která mi u těch všech keto receptů chybí je údaj o sacharidech ( ikdyž je zřejmé, že tenhle chleba jich moc mít nebude). Jinak díky za inspiraci a super recepty, moc Vám fandím!

Odpovědět

Chlebík nechlebík, jsem dělala poprvé,neměla jsem všechny suroviny,tak jsem trochu improvizovala,ale držela se zásad cukrfree,nedala jsem chia a místo lněných semínek,dala trochu vlašských ořechů- mám svoje bio😀,jinak vše stejné ,navrch dýňová semínka.S avokadovou pomazánkou, velká mňamka.Mám od Vás knihu,je super.

Odpovědět

Dnes jsem chléb pekla, je velice chutný a výborný!! 🙂 Takže vřele doporučuji 🙂

Odpovědět

Včera upečený, dneska posnídaný. Ten chleba je opravdu výborný. Velice jednoduchý na přípravu a moc mi chutná. Určitě se v našem jídelníčku zabydlí. Moc děkuji!

Odpovědět

Dobrý den,

čím se dá nahradit mandlová mouka? Nemám jí zrovna v oblibě ani já ani moje tělo 🙂 Konopná mouka, nebo mouka ze semínek ? Díky za radu 🙂

Odpovědět

Dobrý den,

určitě by šla použít mouka např. ze slunečnicových semínek nebo jiných semínek podle chuti 🙂

Odpovědět

Už jsem zkoušela i cukrfree chleba podle kuchařky, stejně tak housky, ale tenhle chleba jednoznačně vede v poměru cena/výkon. Dělala jsem nám ho i na dovolenou, kam jsme si ho nosili týden k snídani.

Odpovědět

Luxusní! Je to teď takový můj staple food:-). A jí ho celá rodima:-) Děkuji! A vaše kuchařka je super, plus krásně nafocemá.

Odpovědět

Zdravím, chlebík jsem dnes pekla poprvé a jsem nadšená! Lepší jsem snad nikdy nejedla a navíc krásně voní. Chtěla jsem se ještě zeptat, jak energetický chleba je, kolik kalorii obsahuje, pokud je to možné 🙂

Odpovědět

Skvělý chlebík, dneska jsem zkusila poprvé. Posypala semínky, která mi na něm moc chutnají. Olivový olej jsem zapomněla koupit, tak jsem zkusila kokosový ale trošku menší množství. Těším se na další recepty 🙂

Odpovědět

Dobrý večer, Jani, díky za super recepty. Ráda bych se zeptala, jak je to s klíčky a sacharidy (vidím je na fotkách a sama doma hodně klíčím). Jsou vhodné při LC? Někde jsem četla, že vyklíčená semínka jsou považována za zeleninu, ale jak je to se sacharidy nevím. Tak bud moc ráda, když mi rozšíříte obzor. Děkuji a přeji hodně štěstí. Petra

Odpovědět

Krásný den, Petro, ano klíčky určitě mohou být součástí nízkosacharidového stravování. Zejména brokolicové jsou úžasné! 🙂

Odpovědět

Dobrý den,
je možné LC chleby zamrazit? Budou pak dobré?
Děkuji s přeji hezký den Tereza

Odpovědět

Dobrý den, Terezko,

ano určitě můžete zamrazit, děláme to tak často:)

Krásný den přeji,

Janina

Odpovědět

Dobrý deň,
je možné nahradiť mandľovú múku kokosovou?
Majte krásny deň 🙂

Odpovědět

Krásný den, Deny, v tomto receptu to bohužel nepůjde 🙁

Odpovědět

Ahoj, chléb nechleb jsem zkoušela a je dobry, akorat se mi bohužel dost droli, takze jsem ho musela nakrajet na dost hruby plátky a mam jich asi 8 jenom. Cim to muze byt a mate nějakou radu? Dam tam jeste jedno vajíčko nebo trochu oleje? Dekuju.

Odpovědět

Jani, je možné chléb i zamrazit, nezkousela si?
Dekuji za zprávu.

Odpovědět

Ano, určitě. Mrazím pravidelně! 🙂

Odpovědět

Moc dekuju. Znovu pročítám komentáře a koukam, ze jsem přehledla, ze se nekdo ptal 😊
Jeste mam jeden dotaz a to zda si seminka muzu namlit i sama a případně kde je koupit uz namlete? Dekuju

Odpovědět

Dnes jsem pekla poprvé a je skvělý!!! Nejlepší LC chlebík, který jsem zatím zkoušela. Místo slunečnice jsem dala mleté lískové oříšky a krásně voní.Hodí se i k mé domácí marmeládě (samozřejmě neslazené).

Odpovědět

Zdravím,
dělala jsem chleba ze zlatého lněného semínka, byl trochu světlejší. Nechala jsem ho v sáčku přes noc na lince a na povrchu se místy udělaly zelené tečky. Co jsem tak pročetla řadu internetových stránek a fór, zdá se že slunečnicová semínka reagují s kypřícím práškem a jak chleba zchladne, semínka zezelenají. Vinný kámen jsem neměla, tak jsem použila bezfosfátový kypřící prášek.

Kdyby náhodou někdo taky na to narazil, tak ať se nelekne že je to plíseň. 🙂

Odpovědět

Jsem překvapená jak skvělé tento chlebik chutná. Konečně jsem našla recept na bezlepkový chleba který mi chutná. Hurá. Chleba jim už 3 den a jsem nadšená že si na něj můžu namazat máslo a dát na něj chedar. Díky za recept.
Dokonce jsem si z tohoto chleba udělala dnes toasty 😀 a dobré.

Barus.

Odpovědět

Moc zdravim a diky za inspirativni recepty! Rozhodla jsem se vyzkouset tento chlebik, ale nechci pect s olivovym olejem (pouzivam jen za studena). Premyslim proto, jestli by nesel nahradit nejakou zivocisnou alternativou (ghi, sadlo)? Popr. zkusim tady uz zminovany kokosovy olej … ale bojim se ovlivneni chuti…
Moc diky za reakci
Krasne predvanocni dny
Petra

Odpovědět

Dobry den, prosim o radu ohledne typu mandlove mouky – je zde myslena klasicka tucna verze, tedy mlete mandle s cca 50% tuku nebo ta ‚odtucnena‘ mouka s cca 10-12% tuku?
Ovlivni to pojivost a vlacnost testa, uz jsem patkrat udelala chybu🙃
Dekuji!
Chleb vyzkousim, vypada luxusne👍

Odpovědět

Krásný den, vždy používám neodtučněnou nebo mleté mandle 🙂 krásný den! J.

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..