Já vím, že je to tu poslední dobou samej koláč, když léto a sezónní ovoce si o koláče vyloženě říká (stejně tak si o ně říkáte vy). A přesně proto je tu další voňavej letní kousek – tentokrát borůvkovej <3.

Nejčastější dotaz v souvislosti s cukrfree je ten, zda můžete či nemůžete ovoce. Aby (jakýkoli) životní styl byl dlouhodobě udržitelný, nesmí být o zákazech, ale spíše o volbě každého z nás. Pokud budete vnímat cukrfree jako restrikci, tak pro vás cukrfree restrikcí bude. Pokud ho však budete vnímat jako něco, po čem vám bude lépe, díky čemu zlepšíte své zdraví a najdete spoustu nových chutí a ingrediencí, které jste dříve neznali nebo nepoužívali, stane se pro vás cukrfree dlouhodobým životním stylem, nikoli dietou.

Stejně tak je to s ovocem. Pro většinu z nás je ovoce nedílnou součástí naší stravy, což já osobně nevnímám jako problém, nicméně je potřeba se opět zamyslet nad tím, jak to asi příroda zamýšlela a jak je to pro nás přirozené. Častým argumentem cukrfree odpůrců je to, že cukrfree je hloupost, protože omezuje ovoce – to je přírodní, to znamená, že nám nemůže škodit. Na kurzech s nadsázkou říkám, že ropa je taky přírodní a taky se jí neláduju každý den (znovu upozorňuji, že jde o nadsázku:)…

Ovoce je opravdu přírodní, ale měli bychom ho vnímat spíše jako přírodní dezert, než zdravou svačinku nebo dokonce hlavní jídlo. Ovoce (stejně jako zelenina) obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Na druhou stranu (narozdíl od zeleniny) obsahuje vysoké množství cukru, proto bychom měli dávat před ovocem přednost zelenině. Dříve navíc ovoce bylo pouze sezónně, případně nějaké sušené plody přes zimu, ale určitě ne v množství, ve kterém se ovoce (společně s dalšími potravinami a nápoji obsahujícími cukr) konzumuje v dnešní době.

Dřívě navíc ovoce vypadalo a chutnalo úplně jinak než dnes – jen si porovnejte například lesní maliny a ostružiny s těmi vyšlechtěnými zahradními – ty lesní jsou vždy malinké a méně sladké, kdežto zahradní mají větší a sladší plody. Meloun má například oproti tomu původnímu daleko více sladké červené dužiny. V Austrálii dokonce přišli s novinkou – Candy Cotton Grapes – tedy hroznové víno s příchutí cukrové vaty. Strašně se pak dušovali, jak je úžasné, že děti konečně jí více ovoce. Ano, děti sice chtěly jíst více ovoce, které chutná jako cukrová vata, to že tohle ovoce ale obsahuje stejné množství cukru (až 20%) jako nějaké sladkosti, už ale nikoho netrápilo.

Kromě toho, že plody bývaly méně sladké, ale také menší a měly také daleko méně dužiny (abyste získali stejné množství dužiny jako má jedno středně velké avokádo z obchodu, potřebovali byste asi 10 plodů divokého avokáda, kde většinu plodu tvoří pecka) bývaly i hůře „dostupné“ (tvrdší a hůře dostupné slupky).

 

Ovoce (stejně jako zelenina) je a bylo součástí jídelníčku většiny (ne všech) kultur, nicméně plody, se kterými se setkávali byly o dost rozdílné. Se spoustou dnes dostupných druhů se naši předci neměli šanci ani setkat. Navíc si díky sladkým plodům v období sezóny – tedy období nadbytku, vytvářeli tukové zásoby na zimu – období nedostatku. V dnešní době jsme však neustále v období nadbytku, proto není úplně potřeba jíst takové množství fruktózy, jako tomu bylo dříve.

Takže odpověď na to, zda ovoce může být součástí cukrfree? Ano může! Záleží však na každém, na jeho potřebách a také na tom, s čím do cukrfree šel. Pro mě samotnou větší množství ovoce (i lesních plodů) nebo i menší množství sladkého ovoce konzumovaného pravidelně, znamená návrat obsesivních myšlenek na jídlo, chutí a mimo to i pár kilo navíc (v létě, kdy jím více lesních plodů mám většinou o 2-3 kg více, než v zimě). Proto se snažím ovoce jíst spíše v menším množství a dávat si raději zeleninu. Samozřejmě se ale nebráním tomu ochutnat zralou meruňku ze zahrádky nebo si dát o něco víc malin, než bych měla. Jdu však do toho s tím, že v následujících několika dnech mohu mít více myšlenek na jídlo a chutí, a že mi nejspíše budou přes léto některé věci těsnější – i tak mi to stojí za to.

Nájezdy na ledničku po konzumaci extra sladkého hroznového vína nebo ananasu mi za to ale nestojí, proto se těmto druhům ovoce spíše vyhýbám. Důležité je si uvědomit, že jsme každý jiný, a množství ovoce (nebo cukru), které způsobuje chutě mně, může být naprosto v pořádku pro někoho jiného. Stejně tak množství ovoce, které je pro mne ještě v pořádku, může jinému způsobovat nesnesitelné chutě. Je proto potřeba naučit se poslouchat své tělo a vybírat si nejen ovoce, ale i ostatní potraviny podle toho, jak se po jejich pravidelné konzumaci cítíme.

Stějně postupujte i v přípavě koláčů – určitě není dobré koláče konzumovat několikrát do týdne – já sama si dám cukrfree dezert možná tak dvakrát do měsíce, když ho připravím na nějaký z cukrfree kurzů. Jinému však nemusí vadit dávat si cukrfree dezerty častěji. Na cukrfree je krásné to, že pro každého může znamenat něco jiného a hlavně to, že není třeba cokoli počítat – v ideálním případě totiž stačí pouze sledovat a poslouchat své tělo <3.

 

Postup na přípravu domácího cream cheese a creme fraiche na výrobu koláče (a dalších téměř 300 stran nabitých informacemi a recepty) najdete i v nové Cukrfree kuchařce pro malé i velké! 🙂 

Ingredience

Počet porcí: 10 – 12

Korpus:

70 g mandlové mouky

60 g kokosové mouky

4 vejce

vanilkový extrakt

1 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu

70 g rozehřátého másla

kokosový olej na vymazání formy

Náplň:

120 g domácího cream cheese

250 g domácího creme fraiche

vanilka

3 vejce

pár kapek šťávy z citronu

300 – 400 g borůvek

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. Ve větší míse smícháme společně mandlovou a kokosovou mouku. Přidáme zbývající ingredience a důkladně promícháme. Formu o průměru 22 cm (se stranami o výšce alespoň 5 cm) vymažeme kokosovým olejem, těsto do ní přemístíme a pomocí rukou rovnoměrně přimačkáváme ke dnu a stranám formy. Dno korpusu propícháme vidličkou a poté ho vložíme na 10 minut do trouby. Mezitím v kuchyňském robotu smícháme všechny ingredience na náplň (kromě borůvek). Hotový korpus vyndáme z trouby, vlijeme do něj náplň, rovnoměrně poklademe borůvkami a vložíme opět do trouby. Pečeme po dobu 40 – 50 minut (podle typu trouby). Hotový koláč necháme úplně vychladnout při pokojové teplotě a poté vložíme ještě na 1 hodinu do lednice. Skladujeme v lednici po dobu max. 5 – 6 dní.

Něco navíc:

Pokud byste si chtěli pořídit kuchyňský robot Kitchen Aid, se kterým pracuji já, domluvila jsem pro Vás 10% slevu! 🙂 Stačí při nákupu zadat kód FR10CR87 !:)

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

193

Podobné články

13 comments

Odpovědět

Borůvky miluji a tento koláč vypadá fakt bezvadně 🙂

Odpovědět

<3 taky miluju borůvky - poslední dva týdny je těžší mě najít bez fialový pusy, než s ní :D

Odpovědět

Mňam, lákavější koláč jsem snad nikdy neviděla. Borůvky nám dozrávají tak hned po kynutých knedlíkách si o víkendu udělám tento lákavý koláč 🙂
Nějak jsem z fotek dostala chuť.
A co se týče meruněk, máte jich nějak moc, my máme jeden strom a blbé mrazy a vítr, jinak by jsme jich měli dost.

Odpovědět

Už je v troubě! Strašne se na nej tesim! Dneska jsem si pořídila i vaši novou kuchařku! Jen jsem do ni zatim nahlidla, ale uz ted se nemuzu dočkat, az z ni budu vařit a snažit se uplne byt cukrfree!!!!

Odpovědět

Na jaký stránce využít tu slevu? O Kitchen Aid uvažuju hrozně dlouho a tohle by stálo za to 😍

Odpovědět

Tady, Lucí: http://www.traminal.cz?a_box=eb5dntp6 <3 🙂

Odpovědět

Dobrý den, Jani,
koláč je naprosto fantastický! Těch 5 dní nemá šanci vydržet, i když jsem na něj sama :o)
Chtěla jsem se jen zeptat na velikost formy – mám 22cm a dost náplně vyteklo ven. Určitě je množství na takto malou formu?
Díky moc
J.

Odpovědět

Jéé to mám radost! 🙂 k té formě – opravdu je to 22 cm, ještě mě napadá, zda nemáš formu nižší? ta má je vysoká cca 5cm. Pokud ne, budud to muset znovu vyzkoušet 🙂 Díky za komnetář!

Odpovědět

Dobry den,dekuji,tak v tom to bude,ja mam stezi 2,5 cm…:)

Odpovědět

Já mám na zahradě bohužel jen kanadské a podle mě nejsou tak chutné, takže přidám i trochu zralých malin 🙂

Odpovědět

Dobrý den, moc ráda bych dezert zkusila upéct, ale bohužel mi nefunguje odkaz na domácí cream cheese a domácí creme fraiche. Mohu to najít někde na Vašich stránkách? Zatím jsem hledala bez úspěchu 🙁

Odpovědět

Krásný den, Luci,

děkuji za zprávu. Ten odkaz vedl na můj starý eshop, tedy na kuchařku pro malé i velké, kde recepty najdete. Bohužel na blogu je nemám, tak pokud máte kuchařku, mrkněte tam! 🙂

Odpovědět

Dneska jsem si na trhu koupila borůvky, jen creme fraiche nemám, ale myslím, že tvaroh neuškodí.

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..