V souvislosti s cukrfree se setkávám s různými zajímavými názory, jako třeba s tím, že je vlastně dobře, že nemám děti, protože bych jim chudákům ani nekoupila venku zmrzlinu…

Pravda je, že bych svým dětem zmrzlinu z prášku plnou cukru a dalších nesmyslů asi nejspíš nekoupila, na druhou stranu bych jim klidně vyráběla zmrzlinu domácí. Třeba tuhle skořicovou z domácího kefíru, kokosového mléka, skořice, vanilky, mandlového másla a malin (pro dospělé i s pár kapkami rumu). No řekněte, nechtěli byste být nakonec moje děti? 🙂

 

No a pokud hledáte další dobrůtky nejen pro děti (včetně úžasný pistáciový zmrzliny a dalších téměř 300 stran nabitých informacemi a recepty) najdete je v nové Cukrfree kuchařce pro malé i velké, která je konečně v prodeji! 🙂 

Ingredience

Počet porcí: 5

Zmrzlina

500 ml domácího kefíru

200 ml kokosového mléka

2 – 3 lžíce skořice

vanilkový extrakt

pár kapek kvalitního rumu (lze vynechat)

3 lžíce mandlového másla

Malinová omáčka

2 hrsti malin

2 lžíce vody

1/2 lžičky skořice

+ navíc 2 lžíce ořechového másla

Postup

Do malého hrnce vlijeme kokosové mléko, přidáme mandlové máslo, skořici a vanilku a za stálého míchání na středním plameni zahříváme, dokud se nám máslo v mléce úplně nerozpustí. Hotovou směs necháme vychladnout, poté ji smícháme s kefírem, přidáme pár kapek rumu, promícháme a vložíme na pár minut do mrazáku vychladit . Poté již zmrzlinu vložíme do zmrzlinovače a připravujeme dle instrukcí výrobce. Maliny vložíme do menšího hrnce, přidáme skořici a vodu. Poté je pomocí vidličky rozmačkáme a na středním plameni zahříváme, dokud se nám nevytvoří hustší „omáčka“. Tu poté vložíme do lednice vychladnout. Hotovou zmrzlinu přendáme do nádoby a pomocí lžíce přidáváme i vychlazenou malinovou omáčku a to tak, že ji nerovnoměrně rozprostřeme po povrchu zmrzliny tak, aby na povrchu stále zbyla volná místa bez omáčky, ta potom zaplníme ořechovým máslem. Poté pomocí vidličky vytváříme na povrchu zmrzliny „víry“, kdy se nám spojí dohromady zmrzlina s máslem i s omáčkou. Takto vzniklou směs překryjeme fólií, vložíme ještě na 10 – 20 minut do mrazáku a podáváme.

 

Moje tipy:

Zmrzlinu je možné přípravit i bez zmrzlinovače a to tak, že nejdříve dáme zmrazit směs na zmrzlinu překrytou fólií a to tak, že zmrzlinu každou hodinu vyndáme z mrazáku a promícháme. Jakmile bude zmrzlina tužší (ne však úplně tuhá) přidáme maliny a ořechové máslo. Takto připravenou zmrzlinu bude potřeba před servírováním nechat vždy „povolit“ v pokojové teplotě.

I když je lepší použít kefír domácí, lze použít i kupovaný. Ideálně ovčí nebo kozí z farmářského obchodu.

Kokosové mléko používám nejraději od značky Aroy-D, které koupíte na Rohlik.cz, v Makru nebo ve vietnamských obchodech.

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

183

Podobné články

7 comments

Odpovědět

To mandlove maslo se da koupit ? Dekuji.

Odpovědět

Dobrý den, Oli, ořechové máslo se dá buď koupit v obchodech se zdravou výživou, nebo vyrobit – na to ale budete potřebovat výkonný mixér 🙂 Hezký den, Janina

Odpovědět

Dá se vyrobit i ručním mixérem. Trvá to déle, ale zvládne to 🙂

Odpovědět

Super, díky za info, Zdenko!! 🙂

Odpovědět

Dobry den,

Chystam se zmrzlinu zkusit jako narozeninovy darek pro manzela a nechci nechat nic na nahodu – jake pouzivate kokosove mleko, co se tyce obsahu kokosu?

Napr. Lidl ma znacku s 90% pomerem kokosu, Aroy-D ma 60%. Nechci, aby mi ta zmrzlina tekla 🙂 a jeste – pouzivate jenom tuhou cast nebo i tu vodu naspodu plechovky?

Predem dekuji!

Odpovědět

Dobry den,

zmrzlinu jsem zkousela o vikendu a chutove dopadla skvele, ale konzistence totalni katastrofa. Pouzila jsem zmrzlinovac a zmrzlinu abych dostavala ze zmrzlinovace zbijeckou.

Jedna sa o mou uplne prvni zmrzlinu v zivote a nevim, kde se stala chyba. Aktualne stoji uz pul hodinu na lince a nechce pustit ani chlup.

Neslo by to nahradit a nejak vymenit za 33 % smetanu?

Dekuji.
TK

Odpovědět

Dobrý den,

co jsem tak pochopila, tak každý zmrzlinovač vychladí zmrzlinu jinak. Mám nyní nový a tam se dá nastavit, zda chci konzistenci sorbetu, frozen yoghurt, gelato nebo ice cream – když jsem dala gelato, měla jsem krásnou jemňoučkou zmrzlinu, když jsem dala ice cream, bylo to opravdu velmi tuhé a musela jsem čekat než pujde zmrzlina vyndat ven. Takže záleží na typu zmrzlinovače a je potřeba zmrzlinu sledovat a ve chvíli, kdy začne hodně tuhnout, tak přístroj zastavit, pokud nemáte možnost nastavení tuhosti. Můžete klidně vyzkoušet i se smetanou, ale jak výše píši já – zkoušela jsem jak s koko mlékem, tak se smetanou a obě varianty došly při verzi „ice cream“ až do opravdu tuhé zmrzliny. 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..