Jeden z těch receptů, který vzniknou úplně náhodou a navíc jsou i dobrý – ricottovej koláč.

Nejspíš se ptáte, jak může recept na tak krásnej (no a neni snad nádhernej?) koláč vzniknout úplnou náhodou. Jednodušše.

V týdnu jsem nakoupila zásoby ricotty, protože jsem chtěla udělat lilečky. Lilečkama už po staletí nazývám takový ty malý šneky z grilovanejch lilků, naplněný ricottou s česnekem a bylinkama, na který jsem chtěla už milionkrát sdílet recept, ale potom jsem si řekla, že by bylo hloupý sdílet recept, kterej už stejně všichni znaj. No né?

Jenomže ricotta mi doma ležela už druhým týdnem a já ne a ne koupit lilky. Buď jsem zapomněla, nebo se mi nechtěly tahat z města, nebo jsem si vždycky vymyslela něco jinýho. Každopádně ricotta už potřebovala spotřebovat a navíc mi doma zbyla domácí nutella (namletý lískáče, raw kakao, vanilková esence), na kterou jsem neustále chodila a tak jsem si řekla, že dam tyhle dva strašáky mý lednice dohromady a udělam z nich koláč.

Ricottovej koláč je jeden z nejjednodušších receptů, který u mě na blogu najdete. Můžete ho udělat jen jako vanilkovej, ale třeba i kakaovej tim, že do ricottový směsi přidáte 2-3 lžíce kakaovýho prášku. A pokud nemáte domácí nutellu, můžete na něj namazat víceméně cokoli, co vám na koláči chutná. Od našlehanýho kokosovýho krému po vaše oblíbený ořechový máslo. Nemusíte na něj vlastně mazat vůbec nic a jen ho ozdobit ovocem a mít tak rychlou proteinovou sváču. Tak dobrou a dejte vědět, co jste na něj namazali!

Ingredience

Ricottová vrstva

400g ricotty

125g cream cheese nebo lučiny

2 lžíce kokosového oleje (rozehřátého)

1 lžíce šťávy z citrónu

vanilková esence

2 lžíce mandlové mouky

2 vejce

stévie podle chuti

lesní plody na ozdobení

 

Postup

Troubu předehřejeme na 160°C.

Ve větší míse smícháme všechny ingredience, dokud se nám nevytvoří hladký krém.

Směs poté vlijeme do formy o průměru 23cm vyložené papírem na pečení.

Vložíme do trouby a pečeme 30 – 35 minut.

Hotovou placku vložíme na alespoň 1 hodinu do lednice.

Ozdobíme čerstvým ovocem, oblíbeným ořechovým máslem nebo domácí nutellou. 

78

Podobné články