Chutná to jako Raffaello, ale narozdíl od něj není plný cukru, co je to?

No přece kokosový máslo! Nevěříte? Já taky nevěřila. Přijde mi, že jsem byla poslední člověk na světě (ok, skoro poslední), kterej byl až do minulýho týdne kokosovym máslem nepolíbenej. Věděla jsem, že kokosový máslo existuje a taky si říkala, že ho musim už konečně vyrobit, ale pořád jsem to odkládala a odkládala.

Tak nějak jsem čekala, že bude chutnat podobně jako kokosovej olej, ale s první lžičkou jsem okamžitě věděla, že tohle je úplně jiná liga. Pro mě jako pro milovníka všeho kokosovýho, a nejvíc právě Raffaella, (který by mi teď už nejspíš ani nechutnalo, protože sladkou chuť vnímám o dost jinak) to byl dar z nebes.

No a na co se kokosový máslo používá? Přece na jezení! Postup je takovej, že otevřete sklenici, vydlábnete si pořádnej kus koko másla a při prvním ochutnání si říkáte, že se snad neudržíte a sníte celou pikslu. Jenomže potom si naberete druhou lžičku a po jejim snězení si strašně vyčítáte, že jste nezůstali u tý první. Máslo je totiž tak moc sytý, že vám (nebo alespoň mně) stačí dvě lžičky úplně bohatě jako svačina. Takže pokud si máslo budete dávat místo dezertu po jídle, tak hodně, hodně opatrně nebo vás bude bolet bříško jako mě.

Výroba másla není vůbec složitá, jen se u toho váš mixér trochu zapotí, takže mu budete muset dávat menší přestávky aby se nepřehřál. Výsledný máslo bude v podobě krásný světlounký tekutiny, která potom ztuhne do pevnější hmoty a dá se snadno nabírat lžičkou.

Koko máslo je možný vyrobit i bez vanilky. Tu jsem do něj přidala jen proto, aby se chuť másla ještě víc přiblížila Raffaellu, ale pokud vanilku nemáte nebo jí v másle prostě jen nechcete, dávat jí tam nemusíte (ale stejně jí tam dejte, je to fakt dobrý).

No a pro všechny lenochy nebo pro ty, kteří nemají mixér a kvůli máslu si ho nechtějí pořizovat, mám dobrou zprávu. Stejně dobrý (ok možná o krapítek, krapíteček lepší) kokosový máslo má i Evík z Nutric.cz, takže pokud se chystáte objednávat jednu z jejích dobrot, určitě přihoďte do košíku i tohle nebeský kokosový máslo.

 

Ingredience

6 hrnků strouhaného kokosu

vanilková esence

1/2 hrnku kokosového oleje

1/4 lžičky himalájské soli

 

Postup

  1. Všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme dokud se nám nevytvoří jemná hmota (občas je nutné mixér vypnout a pomocí lžíce seškrábnout ze stěn nádoby nerozmixovaný kokos).
  2. Vzniklou hmotu přecedíme přes cedník a pomocí vařečky se pokusíme z hmoty vymačkat co nejvíce tekutiny – másla.
  3. Zbylou hmotu vložíme znovu do mixéru a mixujeme, dokud z hmoty nezískáme zbylé máslo.
  4. Opět máslo přecedíme a přelijeme do uzavíratelné nádoby.
  5. Zbylou hmotu lze použít na pečení nebo do jogurtů, smoothie atd.

 

 

37

Podobné články